Ik heb diabetes type 1 en ik ben gek op chocola, is dat ernstig, dokter?

Datum
Delen
Hallo allemaal en welkom op mijn blog  Ik ben Stéphanie, 42 jaar en ik ben verpleegkundige. Ik heb al 27 jaar diabetes type 1 en sinds 2017 ben ik ook moeder van een kind met DID.

Chocola heeft die ongelofelijke gave dat het ons helpt stress te overwinnen, ons lekker te voelen en even te laten genieten…

…Maar ook om ons schuldig te laten voelen!

Als je diabetes type 1 hebt, kan je je helemaal laten gaan met chocola. Maar zo eenvoudig is dat niet! 

Regel nr. 1: Je chocolademomentje kiezen 

Er zijn meerdere manieren om je te verwennen met chocola: pure chocola, melkchocola, witte chocola, toetjes, ijs, broodbeleg… De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Chocola bestaat uit cacaopasta, cacaoboter en suiker.

Voor mensen met diabetes type 1 is de suiker natuurlijk het grootste probleem. Maar let op valse vrienden  het voedingsevenwicht en soms gewichtstoename spelen een belangrijke rol in het beheersen van diabetes. We moeten ook rekening houden met de vetten van de cacaoboter.

Hier volgt een kleine memo voor 100 gr chocola:

Soort chocola  Energetische waarde  Lipiden  Gluciden
Pure chocola 35% 500 Kcal 24 g 64 g
Pure chocola 70% 550 Kcal 37 g 43 g
Melkchocola  550 Kcal 34 g  56 g
Witte chocola  580 Kcal 35 g 55 g
Melkchocola zonder toegevoegde suiker  510 Kcal 37 g 52 g 
Pure chocola zonder toegevoegde suiker  450 Kcal 31 g 40 g
Nutella 533 Kcal 30,9 g 57,5 g 
Chocoladeijs 

(Een bolletje)

280 Kcal 14,5 g 37,2 g 

Nu ben je klaar om je over te geven aan je lusten! 

Regel nr. 2: voel je niet schuldig als je chocola eet 

Laat het je niet dwarszitten, een stukje chocola is niet heel slecht voor het evenwicht van je diabetes. Je moet het vooral goed meerekenen in je insulinedosis.

ZO dik wordt je niet van chocola en het is niet suikerspiegel verhogend als je het goed opneemt in je voeding en in je dagelijkse suikerratio.

Chocola wordt ten onrechte beschouwd als een guilty pleasure, het bestaat uit andere dingen dan suiker en vet en sommige van die voordelen hoeven niet meer bewezen te worden:

  • het bevat stimulerende stoffen voor de hersenen, zijn rol als neurotransmitter heeft een bewezen antidepressief effect,
  • het bevat fenylalaline, wat een structuur heeft die lijkt op amfetamine, wat een prettig gevoel oproept,
  • er zitten sporen in van cafeïne, wat een stimulerende stof is.

Even kort door de bocht: chocola is goed voor de gezondheid als je er niet teveel van eet.

Hummm… het is zo lekker om te genieten van een heerlijk stuk chocola 🍫

Regel nr. 3: Doe zoals het je goeddunkt 

Sommigen kiezen voor het  kleine blokje bij de koffie na het eten, of voor een chocoladedessert.  Neem dat mee in de bolus voor de maaltijd.

Anderen hebben liever chocolade-ijs in de middag tijdens een wandeling (met of zonder laagje), je kent dat wel en hebt het misschien ook al eens gedaan! 

Of misschien beide 🙈

Als u die beruchte dip wilt vermijden direct na het eten van chocolade, bereid je er dan op voor, tel het en compenseer het. Want anders steekt de hyperglycemie de kop op en zal dit lekkere moment verpesten. 

Samengevat, laat je diabetes je dus niet tegenhouden van af en toe genieten van die lekkernij! Als je eraan denkt je insulinedosis aan te passen, kan er niet veel misgaan! 

Meer over dit onderwerp