Diabetes type 1 en je leven als een stel

Datum
Delen

Open praten over je diabetes is niet altijd gemakkelijk. Over diabetes praten in het kader van je seksuele relatie is nog moeilijker. Dan moet je jongleren met hele wat gevoelens – bezorgdheid, terughoudendheid, angst… – en kunnen communiceren voor een bevredigend seksleven.

Praten over diabetes

Iedereen weet dat communicatie de sleutel is tot een geslaagde liefdesrelatie, ook als je diabetes type 1 hebt! 

De oplossing is meestal eerlijk en open zijn. Wanneer je klaar bent om erover te praten met je nieuwe partner, wees dan transparant en uitgebreid! Leg uit wat diabetes is, wat het betekent in het dagelijks leven en voor het leven als stel (humeurschommelingen door variaties in glycemiewaarden, eventuele problemen betreffende seksualiteit …). Je kun ook je medische hulpmiddelen laten zien en uitleggen hoe ze werken.      

Het kan zijn dat je partner hier nogal van onder de indruk is. Maar als je de tijd neemt op je diabetes uit te leggen zonder  te overdrijven, dan zal hij/zij het beter begrijpen en accepteren. Als dat niet zo is, geef jezelf daar dan niet de schuld van! Het kan gewoon zo zijn dat hij/zij niet in staat is te leven met iemand die diabetes heeft. Next. 

Diabetes en samenleven als stel

Het evenwicht van diabetes berust op drie pijlers: follow-up van de behandeling, aangepaste voeding en fysieke activiteit. Diabetes laat weinig ruimte voor het onverwachte, vooral als het gaat om de planning van maaltijden of reizen, en de partner speelt daarin een cruciale rol omdat hij/zij deel uitmaakt van het dagelijkse leven van de persoon die met de ziekte leeft. Hoewel dat in het begin benauwend lijkt voor de ander, kan hij/zij uiteindelijk ook profiteren van dit evenwichtige dagelijkse leven. Bovendien sta je samen sterker! Je kan op elkaar rekenen om overeind te blijven.

Het is van essentieel belang dat je partner begrijpt dat, zoals bij alle chronische ziektes, diabetes  het zelfbeeld aantast. Onzekerheden, doorlopende controles van de bloedsuikerspiegel, angst voor hypo-/hyperglykemie en alles wat diabetes met zich meeneemt, kunnen leiden tot gedragsproblemen (angst, geïrriteerdheid, depressie …). 

Leren reageren

Als je diabetes hebt en je deelt het leven met iemand, is het belangrijk dat diegene weet hoe te reageren, vooral als jij onwel wordt. Hij/zij moet ook de signalen van een hypo of hyper leren herkennen en noodhandelingen leren uitvoeren (insuline- of glucagoninjectie, suiker aanvullen …). Wees geduldig. Het kan lastig en belastend zijn om al die informatie op te nemen.

Om je partner zo goed mogelijk voor te bereiden op noodsituaties en hem/haar te betrekken bij de behandeling van je diabetes, moet je hem/haar ook betrekken bij je consulten met je arts of diëtist. Hij/zij kan profiteren van de therapeutische voorlichting die jij krijgt en kan ook beter voorbereid zijn op de dagelijkse realiteit, met de plussen en minnen.

Met of zonder diabetes, er bestaat geen toverformule om het leven als stel te doen slagen. Het is allemaal een kwestie van evenwicht. De betrokkenheid van je partner bij jouw behandeling is ten eerste afhankelijk van wat jij wilt, maar ook van de tijd die hij/zij eraan kan besteden en in hoeverre hij/zij erbij betrokken wil zijn. Vergeet niet dat het moeilijk is voor een partner om zich te positioneren tussen teveel bescherming en te grote afstand. Dus laat hem/haar de tijd maar even en vergeet niet te praten … liefde doet de rest!

Meer over dit onderwerp

Onze aanbevelingen