Diabetes type 1: Hoe beïnvloedt het de seksualiteit van vrouwen?

Datum
Delen

Dames, hebben jullie diabetes type 1 en hebben jullie het idee dat dit je seksuele leven beïnvloedt? Dan ben je niet de enige. Diabetes kan ongemakken veroorzaken voor de intieme flora of voor het libido, maar sommigen zijn erin geslaagd deze ongemakken te overwinnen of gewoon te accepteren. We hebben enkele vrouwen gevraagd te vertellen over de manier waarop diabetes type 1 hun seksualiteit en hun intieme leven beïnvloedt en over de oplossingen die zij hebben gevonden. Geen paniek, het is echt mogelijk een goed seksleven te hebben als je een vrouw bent met diabetes type 1! 

 Diabetes type 1: De meest voorkomende intieme ongemakken

Het is niet ongewoon dat slecht gecontroleerde type 1 diabetes intieme gevolgen heeft voor vrouwen: sommigen hebben regelmatig last van terugkerende schimmelinfecties, vaginale droogheid, blaasontsteking en andere ellende 🙄

In dat geval is het aan te raden naar een gezondheidsprofessional te gaan. Het is heel belangrijk dat dit medisch wordt gevolgd. Een gynaecoloog en/of verloskundige kan bepalen wat er aan de hand is en met jou zoeken naar oplossingen. Zelfs als deze intieme ongemakken regelmatig voorkomen bij vrouwen met diabetes type 1, hoeft dat niet de enige oorzaak te zijn, dus laat je onderzoeken!🧐  

In het dagelijks leven kunnen deze ongemakken een schuldgevoel opwekken bij sommige vrouwen met DT1, en zelfs een negatieve invloed hebben op het liefdesleven. Dit schuldgevoel kan leiden tot een verlaagd libido en is soms het begin van een vicieuze cirkel. 

Wat kun je in zo’n situatie doen? Vaak helpt het erover te praten om ingewikkelde en/of ongemakkelijke situaties op te lossen. Dus dames, het is heel belangrijk dat je in alle rust en openheid praat met je partner over de invloed die jouw diabetes type 1 heeft op je seksualiteit en je intimiteit. De vrouwen die geaccepteerd hebben er hier over te praten, voelen zich gesteund en gehoord door hun wederhelft, dat kan voor jou ook gelden!

Als het een te grote last wordt en andere problemen veroorzaakt, schaam je zich dan niet en zoek hulp bij een gezondheidsdeskundige. 

Ben je de die steeds terugkerende urineweginfecties en/of schimmelinfecties door een te hoge HbA1c ook zo zat? Omdat we de dingen soms in ons voordeel kunnen laten werken, hebben sommige vrouwen dit gebruikt als een bron van motivatie om hun DT1 weer in evenwicht te brengen. Raad eens? Dat helpt! Niet gek, toch? 😉

Bloedsuiker, apparaten voor de beheersing van diabetes… Soms kunnen die ook iets bijdragen! 

Welke vrouw met DT1 heeft nog nooit een vrijpartij afgebroken omdat Mevrouw Hypoglycemie voor de deur stond? Voor velen zijn dat anekdotes geworden waar je samen om kunt lachen! Om zo snel mogelijk te reageren en het moment niet te bederven, hebben sommigen altijd een paar klontjes suiker of een pakje vruchtensap op het nachtkastje staan (al moet je dan wel in die kamer zijn 😉)!

Anderzijds kunnen sommigen een onverwacht hoge bloedsuikerspiegel ervaren die de huidige stemming verpest of hen prikkelbaar maakt. Een kleine dosis insuline, een korte onderbreking en dan kun je weer verder!

En die apparaten voor de beheersing van diabetes, hoe zit dat? Velen van jullie hebben ongelukjes gehad met bloedglucosemeters of insulinepompen. Als deze apparaten je hinderen of het je moeilijk maken op de meest intieme momenten, praat daar dan over met je partner en alles komt in orde. 

Ik ben getrouwd met een man met DT1. Wat betekent het voor mij, die invloed van diabetes op de seksualiteit? 

Een verstoorde seksualiteit heeft niet alleen invloed op de persoon met DT1, maar ook op zijn of haar partner. Een van de vrouwen met wie we hebben gesproken, is getrouwd met een man met DT1. Zij legt ons uit dat zij ook heeft moeten leren zich aan te passen aan de intieme problemen die zich kunnen voordoen. Begrijpen dat je partner tijdens de daad stopt vanwege hypoglycemie, geduld hebben en/of je aanpassen wanneer bepaalde erectiestoornissen optreden… Het is ook een zaak van de vrouw.

Door geduld te hebben en te luisteren, kunnen deze situaties zelfs grappig worden!

Het is dus mogelijk om als vrouw met diabetes type 1 te genieten van seks! Het geheim? Een goede communicatie met je partner, en indien nodig, het advies van een (para-) medische zorgverlener. Ook jij kunt zo in alle rust vrijen!

Hartelijk dank Delphine, Illana, Séverine, Jessica, Christine, Audrey, Anaïs, Véronique, Cheryl, Ella en Mirela voor jullie verhaal.

Meer over dit onderwerp

Onze aanbevelingen