Glucosesensoren en insulinepompen: diabetes tussen de lakens

Datum
Delen

5,4 minuten: zolang duurt een gemiddelde vrijpartij¹. Deze 5,4 minuten kunnen zeer lang en stressvol zijn voor mensen met diabetes (type 1 of 2) die een apparaat voor diabetesmanagement op hun lichaam dragen (een glucosesensor of insulinepomp). Ze kunnen zich afvragen wat ze moeten doen met hun “instrumenten” op een intiem moment. Hier zijn een paar ideetjes!

Accepteer het apparaat

Mensen die een apparaat voor diabetesmanagement dragen, voelen zich soms onaantrekkelijk en schamen zich er af en toe voor. Het is belangrijk om hier openlijk met je partner over te praten. Hij of zij zou geen enkel probleem mogen hebben met het accepteren van het apparaat tussen de lakens. 

Het accepteren van het apparaat voor diabetesmanagement op je lichaam is een kwestie van tijd en oefening. In het begin kan het beschamend lijken, maar wanneer beide partners eraan gewend zijn, wordt het onzichtbaar. 

Sommige mensen zijn bang dat ze het apparaat er tijdens het vrijen per ongeluk af trekken. Maak je geen zorgen! Let op de handen tijdens de aanraking. Maar als het gebeurt, zijn de gevolgen voor het apparaat en je diabetes waarschijnlijk klein. 

Moet je aangesloten blijven tijdens het vrijen?

Mensen met diabetes die een insulinepomp met slangetje dragen, kunnen ervoor kiezen om dit wel of niet voor het vrijen te verwijderen. Met patch insulinepompen en continue glucosemeters (CGM’s) is dit geen optie: door ze eraf te halen eindigt de huidige sessie en is het plaatsen van een reserveapparaat vereist. De meeste insulinepompen met een slangetje kunnen voor een korte periode eraf gehaald worden zonder defecten te veroorzaken. Doe er je voordeel mee! Als je een pomp met slangetje gebruikt, bespreek dit dan met je arts of zorgverlener. Hij of zij vertelt je hoelang je de insulinepomp af kan koppelen.

Maar uiteindelijk beslis jij waar jij je goed bij voelt. Sommige mensen met diabetes halen hun insulinepomp met slangetje eraf om ongelukjes tijdens het vrijen te voorkomen, terwijl anderen geen last hebben van deze pomp op intieme momenten. De keuze is aan jou!

Als je besluit om het eraf te halen, vergeet dan ook niet om het vervolgens weer aan te sluiten.

Kijk uit voor enorme bloedsuikerspiegelschommelingen!

Welk apparaat voor diabetesmanagement je ook gebruikt, zorg ervoor dat je je bloedsuikerspiegel monitort (net zoals altijd).

 Een hoge bloedsuikerspiegel? Neem een dosis insuline voordat het echte werk begint. 

 Een lage bloedsuikerspiegel? Eet dan een kleine hoeveelheid snelle koolhydraten. Als het tijdens het vrijen gebeurt, dan zullen jullie daar allebei na afloop om kunnen lachen.

Mensen met diabetes kunnen hun apparaat blijven dragen op intieme momenten. Het belangrijkste is dat jij doet waar jij je goed bij voelt.

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16422843

Meer over dit onderwerp

Onze aanbevelingen