Diabetes type 1 en paardrijden: in het zadel!

Datum
Delen

Paardrijden is de kunst van het rijden op een paard en de beoefening ervan omvat vele activiteiten: Dressuur, endurance, hindernissen, horseball, polo, lange ritten, enz. De vaardigheden en behoeften zijn verschillend voor elk van deze disciplines. Als je diabetes type 1 hebt en je rijdt paard, is de noodzaak van aanpassen des te groter.

De relatie die men opbouwt met het dier maakt de beoefening van deze sport soms heel bijzonder en zelfs fascinerend. Een relatie die, hoe vreemd dat ook lijkt, invloed kan hebben op het beheer van diabetes. We leggen het uit ? 

Beheer van diabetes type 1 en paardrijden

Oer het algemeen wordt paardrijden gezien als een zachtzinnige sport die je al op jonge leeftijd kunt beoefenen. Er wordt voornamelijk een beroep gedaan op de rugspieren en de buikspieren. Het verbetert het evenwicht van de ruiter en verhoogt de tolerantie voor inspanning. De disciplines die met een paard kunnen worden beoefend, van springen tot mennen, via endurance, polo of ride and run, zijn even talrijk als divers. 

Als je een ruiter bent met diabetes type 1, zijn er twee trends te onderscheiden: 

  1. disciplines die fysieke inspanning vragen gericht op uithoudingsvermogen, zoals ride and run, 
  2. en disciplines die een explosieve inspanning vergen, zoals jumping. 

Afhankelijk van de activiteit die je kiest, moet je: 

  • de maaltijden voor en na je inspanning aanpassen; 
  • je insulinedoses aanpassen; 
  • je bloedsuiker vaker dan normaal controleren. 

Je behoeftes zijn afhankelijk van je gevoeligheid voor hypoglykemie of hyperglykemie na de inspanning. 

Vergeet niet dat een hypo- en/of hyperglykemie uren na de inspanning kan opkomen. Bovendien moet je rekening houden met spanning of stress: of het gaat om de spanning van een ritje te paard omdat je dat niet gewend bent of de opwinding voor een springwedstrijd. Hoe dan ook, vergeet niet iets mee te nemen om je suikerspiegel zo nodig aan te vullen.

Tenslotte is het aan te raden dat je rij-instructeur op de hoogte is van jouw diabetes type 1. 

De relatie met je paard en diabetes type 1

Zoals eerder gezegd, is dat wat paardrijden zo bijzonder maakt, de relatie tussen het paard en de ruiter. Zoals in elke relatie, vooral met mensen, gaat het om ontmoeting, persoonlijkheid en karakter. 

Het paard en de mens moeten elkaar leren kennen en de mens dient zich aan te passen aan het karakter van dit gevoelige dier. Door een goede relatie kan de ruiter zichzelf beter leren kennen en zichzelf leren beoordelen. Een paard is gevoelig voor alle gedragingen en/of houdingen van de persoon die voor hem zorgt. 

Je vraagt je af wat DT1 hiermee te maken heeft? 

Natuurlijk zal een paard de bloedsuikerspiegel niet verlagen of verhogen, of insuline geven. Maar een goede relatie en vertrouwensband met dit dier kan leiden tot een andere kijk op DT1, namelijk die van emoties en lichamelijke houding. Door voor een paard te zorgen, leer je energie te kanaliseren, tot jezelf te komen en te luisteren naar je emoties en gevoelens. Via de relatie met het paard kan iemand met diabetes type 1 leren los te laten en zijn eigen houdingen en reacties te kennen. Dat kan bijvoorbeeld onderdeel uitmaken van equitherapie. Een uitwisseling tussen een persoon, een paard en een therapeut kan, stap voor stap, leiden tot acceptatie van DT1.

We vroegen Ella naar haar speciale relatie met haar temperamentvolle paard! Ze had liever een rustiger paard gewild, maar het was liefde op het eerste gezicht. Dit wezen met zijn bijzondere karakter heeft haar geleerd te zien wanneer hij niet tevreden is en dat hij zelf kiest wie hem mag berijden. Maar als hij toestaat dat iemand naar hem toekomt, is hij lief en geduldig. Tijd doorbrengen met haar paard helpt haar zich leeg te maken en tot zichzelf te komen. Ze vertelt ons dat haar paard weigert dat ze hem bestijgt als ze een hypoglykemie heeft; ruikt of voelt hij dat? Hoe verbazingwekkend dat ook lijkt, hij wist zelfs eerder dan zijzelf dat ze zwanger was, hij was veel voorzichtiger en zachter dan normaal. Mooi verhaal, toch? ?

Paardrijden heeft vele positieve voordelen, zowel fysiek als psychisch. Probeer het eens, het is een ervaring die je niet wilt missen!

Meer over dit onderwerp

Onze aanbevelingen