Detoxkuur met diabetes type 1: wat is goed voor een gezonde leefstijl?

Datum
Delen

Het begin van het nieuwe schooljaar staat voor de deur. Voor velen van ons is dit het moment om de vakantiekilo’s kwijt te raken en het lichaam weer eens te ontgiften. De detox diëten vliegen je om de oren op je scherm of in de gezondheidstijdschriften. Het is heel verleidelijk om die adviezen op te volgen. Tegelijk is het niet gemakkelijk om uit die hausse van adviezen een keuze te maken.  Diabetes type 1 vraagt om een gezonde leefstijl maar hoe verhoudt dat zich tot een detoxkuur? En moet je bij een detox met diabetes nog ergens rekening mee houden? 

Wat zoeken mensen in een detoxkuur? 

Als iemand besluit om een detoxkuur te volgen, is dat meestal om: 

  • Een gezondere leefstijl, 
  • het lichaam te reinigen, 
  • gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. 

Gifstoffen zijn substanties die ontwikkeld zijn door het lichaam maar waarop ze een ziekmakende werking uitoefenen. Onze lever, nieren en ons afweersysteem hebben een rol in het verwijderen van deze stoffen uit het lichaam.

Een detox en diabetes: hoe zorg je voor een succesvolle kuur? 

Er is niets zo weldadig voor je lichaam als een gezonde leefstijl aannemen. Dat doe je door:

1/ Gezond te eten

Een gezond voedingspatroon bestaat uit het beperken van toegevoegde suikers en zouten en ook van bewerkte en ultrabewerkte voedingsmiddelen. 

Het Voedingscentrum raadt middels de Schijf van Vijf aan om ieder dag 2 stuks fruit en 250 gram groente te eten. Fruit en groente zijn essentieel voor de inname van vitamines en voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen werken. Een goede warme maaltijd bestaat voor de helft uit groente, een kwart zetmeelproducten en een kwart eiwitten. Een melkproduct of fruit is een perfecte afsluiting van deze maaltijd. Als je vegetariër of veganist bent, is het heel belangrijk dat je plantaardige eiwitten gebruikt om de afwezigheid van dierlijke eiwitten te compenseren. 

Eet zoveel mogelijk groente en fruit van het seizoen. Kool en prei groeien voornamelijk in de herfst en in de winter. Daarmee kan je de benodigde vezels binnenkrijgen om het spijsverteringskanaal te reinigen van vetten die ons helpen om tegen de kou te vechten. Tomaten groeien in de zomer, ze hebben een enorm hydraterend vermogen.

2/ Regelmatig fysieke activiteiten te doen

Over het algemeen zijn de aanbevelingen: 

  • 2 tot 5 uur per week één of meerdere uithoudingsactiviteiten van gemiddelde intensiteit;
  • minimaal 2 uur per week spierversterkende activiteiten van gemiddelde of hoge intensiteit.1

Dit werkt het beste voor het hele lichaam. Je zet je cardiovasculaire systeem aan het werk, je vergroot je longfunctie en je versterkt de spieren van je lichaam. Daardoor wordt je immuunsysteem ook sterker. Je lichaam kan zich zo beter verdedigen tegen virussen en bacteriën.  

3/ Excessen te beperken

We hoeven je er niet aan te herinneren dat roken niet echt heel goed is voor de gezondheid.2 

Wat alcohol betreft, de Gezondheidsraad adviseert: “Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.

Probeer te veel eten zoveel mogelijk te beperken. Voel je niet schuldig als je een keer een lekker etentje hebt, geniet ervan! De dagen daarna eet je gewoon wat lichter en meer uitgebalanceerd. Over het algemeen kan je jezelf een dag per week toestaan te „zondigen”. Voedsel geeft aan je hersenen een gevoel van genot, ontneem jezelf dat dus niet!

Dus geen magische detox diëten? 

Op zich is een detoxkuur niet slecht voor je lichaam. Maar de gunstige effecten op je gezondheid zijn nooit wetenschappelijk bewezen. 

Als je kuur bestaat uit een paar dagen maar één soort voedsel te eten, loop je het risico op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Als je voor de kuur goed gezond bent, gaan deze tekorten ongemerkt voorbij. Ze worden wel weer aangevuld als de kuur is beëindigd. Maar het kan een risico zijn als je al gezondheidsproblemen hebt. Als je kuur eruit bestaat dat je elke dag sap drinkt bij bepaalde voeding maar dat je maaltijden niet uitgebalanceerd zijn, heeft het geen zin. Daarentegen, als je bepaalde detox diëten combineert met een gezonde levensstijl, kan dat de nodige aanvullingen opleveren voor je lichaam.  

Wonderdiëten bestaan niet maar er zijn wel voedingsmiddelen die goed zijn voor het lichaam. Dit is een lijst die nog verder aangevuld kan worden.4

Abrikoos Geeft een goed humeur
Knoflook Beschermt het cardiovasculaire systeem
Citroen Helpt bij een moeilijke spijsvertering
Kool Voorkomt bepaalde ziektes

Helpt tegen verstopping van de darmen

Spinazie Vergemakkelijkt de stoelgang
Linzen Zitten vol eiwitten
Honing Activeert de genezing en versterkt het immuunsysteem
Bosbes Goed voor de ogen
Prei Heeft anti-oxiderende eigenschappen
Appel Absorbeert suikers en vetten tijdens de spijsvertering
Aardappel Heeft anti-oxiderende eigenschappen
Tomaat Hydrateert en verlaagt de bloeddruk

Elke vrucht, groente, kruid of ander voedingsmiddel heeft gezonde eigenschappen. Het is dus zaak om er voldoende van te eten! 

Diabetes type 1, leefstijl en detoxen

Zoals gewoonlijk pas je de behandeling van je diabetes aan je leefstijl aan. 

Neem je een lichte maaltijd? Pas je bolus aan of je dosis snelle insuline. 

Als je je voedingsschema gaat aanpassen heeft je DT1 ook tijd nodig om zich aan te passen. Geen paniek: na een paar dagen weet je hoe je de insuline moet aanpassen aan je nieuwe maaltijden. Als je ritme regelmatig wordt, worden je insulinebijdragen ook heel regelmatig en kan je je nog beter aan bijzondere situaties aanpassen. 

Het geheim van een detoxkuur bij diabetes zit dus in een gezonde levensstijl en vooral een evenwichtig voedingspatroon. Hoe het ook zij, verander je met diabetes type 1 van leefstijl praat erover met je arts of voedingsdeskundige/diëtist. 

Referenties

1https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity

2https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco

3Aanbevelingen van de World Health Organization

4Sophie Lacoste, « Ma bible des aliments remèdes », Editions Leduc.S Pratique, 2018

Onze aanbevelingen