Een dagje uit in een attractiepark wanneer je diabetes hebt

Datum
Delen
Hallo allemaal en welkom bij mijn blog. Ik ben Stéphanie, 42 jaar en verpleegster.Ik heb al 27 jaar diabetes type 1 en sinds 2017 ben ik ook moeder van een kind met insulineafhankelijke diabetes.

Heb je zin om met vrienden en/of familie lol te maken, in attracties te gaan, indrukwekkende ervaringen te beleven en soms zelfs je grenzen te verleggen?Dan is een uitje naar een attractiepark inderdaad het meest ideale uitstapje.

Maar is dat mogelijk als je met diabetes leeft?Het antwoord is ja!Wanneer je met diabetes leeft, moet je, net zoals bij zoveel andere dingen, plannen en enkele voorzorgsmaatregelen nemen.

Het doel is om in een achtbaan te zitten, niet om je bloedsuikerspiegel te laten stijgen! 

Welke rol speelt diabetes in een attractiepark?

Om deze dag volop te beleven en voluit te genieten van alles wat je meemaakt, moet je weten welke factoren van invloed zijn op je bloedsuikerspiegel en dus op het beheren van je diabetes. Deze factoren zijn onder meer: 

  • Lopen: attractieparken zijn vaak groot en zeer uitgestrekt. Hoewel dit op het eerste gezicht niet vanzelfsprekend is, is dit een vorm van lichaamsbeweging. Al deze afgelegde kilometers kunnen voor een hypoglykemie zorgen. Neem iets in je heuptasje of rugzak mee om jezelf snel een suikerboost te geven en controleer je bloedsuikerspiegel regelmatig. 
  • Wachten: door het lange wachten eet je wellicht later en moet je enkele aanpassingen doen om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. 
  • Adrenaline: Emoties en sterke sensaties zijn vaak van invloed op de bloedsuikerspiegel. In mijn geval gaat de bloedsuikerspiegel meestal omhoog maar natuurlijk is niet iedereen hetzelfde en reageert iedereen anders. 
  • De maaltijden: Om niet te veel tijd kwijt te zijn en zo veel mogelijk attracties te bezoeken, lunch je vaak even snel tussendoor. Dat zou niet veel moeten veranderen ten opzichte van je gewoontes, of je nu je picknick meeneemt of luncht bij een snackbar of restaurant van het attractiepark.Je berekent je bolus op grond van de koolhydraten die je gaat innemen. Voor sommigen hoort een pleziertje ook bij een attractiepark en misschien moet je met wat meer koolhydraten rekening houden. Een aangepaste bolus en hup naar de volgende attractie! 
  • Het materiaal om je diabetes te managen (zoals een insulinepomp of -pen en een glucosesensor of -meter) : let op dat je ze niet verliest of uit elkaar trekt door een bruuske beweging, de sensaties in de attracties, de veiligheidsriemen of -beugels evenals de mensenmassa.

Toegangsfaciliteiten in sommige attractieparken 

Afhankelijk van het attractiepark kunnen personen met diabetes gebruikmaken van een pasje waarmee ze gemakkelijker toegang tot het park en de attracties krijgen. Met dit pasje kun je te lange wachtrijen vermijden en voor personen met diabetes de bloedsuikerspiegelschommelingen beter beheren.

Maar meestal ga je niet in je eentje naar een attractiepark. Vaak gelden deze formaliteiten voor gemakkelijke toegang voor de persoon met diabetes en minimaal één begeleider. 

Vaak vind je gemakkelijk op de website van het attractiepark de bijzondere voorwaarden voor toegang voor mensen met diabetes. 

De meesten vragen om een medische verklaring waaruit blijkt dat je diabetes hebt en dat je moeite hebt met te lange wachtrijen (een risico op een hypo- of hyperglykemie etc.).

Om niet voor onaangename verrassingen te komen te staan, kun je beter voor je bezoek informatie inwinnen. Als je niet de mogelijkheid hebt gehad om dat te doen, neem dan in ieder geval een medische verklaring mee en ga naar de receptie van het attractiepark voor meer informatie over de formaliteiten ter plaatse.

Voor het gebruik van toegangsfaciliteiten is in sommige parken een pasje vereist waaruit blijkt dat je een lichamelijke functiebeperking hebt.

Niet iedereen met diabetes heeft zo’n kaart en niet iedereen wil er een want diabetes is niet per se een functiebeperking. Maar dit is een ander en zeker geen licht onderwerp!

Sommige personen kunnen dit pasje krijgen als gevolg van de complicaties in verband met hun chronische ziekte (zoals een neuropathie, diabetesvoet of amputatie).

Niet in een attractie kunnen instappen, een hypo krijgen na twee uur wachten, ineens naar de wc moeten terwijl je midden in de wachtrij staat en je er niet uit kunt, eindeloze wachtrijen die je op je zenuwen werken en voor een hyper zorgen … Wie heeft deze zenuwslopende situaties nooit meegemaakt? Deze momenten waarop diabetes als een ongenode gast om de hoek komt kijken.

Toegegeven, deze maatregelen voor gemakkelijke toegang zijn toch wel heel handig. Je kiest niet voor diabetes maar leeft er wel 24 uur per dag mee. Door dit pasje kun je rustiger genieten van een dagje uit in een attractiepark.

Hoe dan ook, met of zonder pasje blijft je doel hetzelfde: leuke momenten beleven, pret maken, volop van alles genieten zonder al te veel impact op de bloedsuikerspiegel en vooral jezelf niet in gevaar brengen.

Attracties en diabetes: enkele handige praktische tips 

Als je van attracties houdt die voor sterke sensaties zorgen, houd dan rekening met een eventuele hyperglykemie die hierdoor kan ontstaan. Sterke sensaties zorgen voor het aanmaken van het hormoon adrenaline dat van nature de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Na angst of intense emoties is dit hormoon in overvloed in het bloed aanwezig.

Ik raad je aan om je bloedsuikerspiegel te controleren voordat je in de attractie stapt en deze 15 minuten na het uitstappen opnieuw te controleren. Dit is gemiddeld de tijd die de adrenaline nodig heeft om de eerste tekenen van een hyperglykemie te veroorzaken.

Maar steeds geldt: iedereen is anders.Je moet zelf je eigen ervaring opdoen en inzicht krijgen in de reactie van je lichaam op adrenalinestimuli.

Voor personen met een insulinepomp kan een kleine tijdelijke afgifte nuttig zijn om een hyperglykemie te voorkomen die je dag minder aangenaam maakt.

Om meer plezier aan de attracties te beleven, is het ook een hele uitdaging om een hypoglykemie te voorkomen. Om deze te beperken, kun je beter geen maaltijd overslaan en een kleine pauze houden met een tussendoortje indien nodig. In de attractieparken zijn tal van heerlijke mogelijkheden. Dat is dan nog altijd beter dan een suikerboost in de achtbaan proberen te nemen, toch?

Neem in je rugzak mee: 

  • iets om jezelf een suikerboost te geven. Bijvoorbeeld minipakjes zoete gecondenseerde melk, fruitmixsnoepjes en andere snoepjes. Het voordeel is dat je hiervan snel een suikerboost krijgt en dat ze onopvallend en makkelijk mee te nemen zijn. Suikerzakjes kunnen openscheuren in je rugzak en sapjes zijn zwaar om mee te nemen. 
  • Al je materiaal om je diabetes te managen (zoals een insulinepomp of -pen en een glucosesensor of -meter) en noodzakelijke etenswaren. 
  • Reservematerialen (zoals een pomp of sensor) en het vervangingsschema als je een insulinepomp hebt (bloedglucosemateriaal en insuline-injecties onder de huid). 
  • Alle documenten waarmee je je gezondheidstoestand kunt aantonen.

Met dit alles ben je er helemaal klaar voor. Dus veel plezier allemaal!!! 

Onze aanbevelingen