Seks en diabetes: de geheimen voor een gezond seksleven met diabetes type 1

Datum
Delen

Of je nu een man of een vrouw bent, goed zorgen voor je seksleven hoort bij het omgaan met diabetes type 1. De ziekte kan namelijk ongemakken met zich meebrengen, bijvoorbeeld door het effect van diabetes op het libido, en je seksleven beïnvloeden. Om op deze problemen in te spelen en er oplossingen voor te vinden, is het belangrijk om inzicht te krijgen in het verband tussen diabetes en de vrouwelijke en mannelijke seksualiteit.

Seks en diabetes: hypoglycemie voorkomen

Voor het geval je het nog niet wist: seks is een sport! En deze lichamelijke activiteit kan soms heel intensief zijn. Zoals bij elke lichamelijke inspanning moet je de volgende aanbevelingen opvolgen:

  • Controleer je glycemie (voor, tijdens en achteraf), want zo leer je jezelf beter kennen en ben je de volgende keren beter voorbereid.
  • Luister naar jezelf – ook al helpen een snel kloppend hart en zweten niet bepaald om de symptomen van een aanval van hypoglycemie te herkennen.
  • Houd een suikerboost binnen handbereik om je suikerspiegel te verhogen: leg bijvoorbeeld een paar snoepjes of blikjes fruitsap in je nachtkastje.

Mannelijke seksualiteit: diabetes en erectiestoornissen

Een man met diabetes type 1 kan op bepaalde momenten in zijn leven te kampen krijgen met erectiestoornissen (moeilijkheden om een erectie te krijgen of te behouden, te ejaculeren, enz.). Een hoge bloedsuikerspiegel kan namelijk de zenuwuiteinden van de kleine bloedvaten beschadigen, de bloedcirculatie verminderen en op die manier erectiestoornissen en problemen met de ejaculatie veroorzaken.

Een slecht gereguleerde bloedsuikerspiegel kan ook het hormonale systeem verstoren en de testosteronproductie verminderen, wat leidt tot een daling van het libido.

Als je diabetes type 1 hebt en dergelijke problemen ondervindt, raadpleeg dan je arts of diabetoloog. Die kan je indien nodig één van de diverse bestaande behandelingen voorschrijven (behandeling met testosteron, orale behandeling, intracaverneuze injecties…).

Vrouwelijke seksualiteit: diabetes en vaginale droogheid

Ook vrouwen met diabetes type 1 kunnen lokale problemen ondervinden, en dan vooral met de vaginale afscheiding. Opnieuw is een te hoge bloedsuikerspiegel de oorzaak, want daardoor kunnen bloedvaten en zenuwen worden beïnvloed. Het gevolg is een verminderde zwelling van het weefsel van de vulva en een drogere vagina. Dit kan leiden tot pijn tijdens het vrijen, een lager libido of problemen om een orgasme te bereiken.

De oplossingen voor deze problemen: een glykemisch balans op lange termijn door de glucosespiegel te controleren, glijmiddel om vaginale droogheid te verhelpen of het oefenen van de spieren van het perineum. Deze oplossingen kunnen helpen om vaginale droogheid te verminderen of te verhelpen.

Schimmelziekten voorkomen: streven naar glykemisch balans

Bij het omgaan met seks en diabetes kunnen het comfort en seksuele plezier van de vrouw worden ondermijnd door schimmelziekten. Het overschot aan suiker bevordert namelijk de ontwikkeling van schimmels (candida albicans) die daar verzot op zijn, en van bacteriën met risico’s op infecties. De oorzaak voor het ontstaan van de schimmels is dus de glucosurie.

Opnieuw is het belangrijkste doel bij diabetes type 1 een goed glykemisch balans om de schimmelziekte te genezen en herhaling van het probleem te voorkomen.

De schimmelaandoeningen worden meestal vaginaal behandeld met schimmeldodende medicijnen en soms ook een plaatselijke antischimmelcrème. Deze aandoeningen zijn vaak goedaardig. Als je echter pijn, een brandend gevoel of jeuk ondervindt of ongewone afscheiding opmerkt, kun je het beste naar je dokter of gynaecoloog gaan voor een aangepaste behandeling.

Erover praten: een must bij het omgaan met diabetes en seksualiteit!

Het is niet altijd eenvoudig om met je partner te praten over je diabetes type 1 en seksuele moeilijkheden, zeker niet als een relatie nog in het beginstadium is. Ook de medische apparaten voor de controle van je diabetes (pompen, sensors, pleisters…) kunnen in het begin lastig zijn om mee om te gaan. Het klinkt misschien wat cliché, maar de beste manier om met seks en diabetes om te gaan is door de dialoog aan te gaan. Je kunt er beter van tevoren over praten dan te riskeren dat je op het moment suprême wordt onderbroken door een luid alarm, vind je niet?

Communicatie, begrip en onderlinge steun binnen de relatie vormen ook een duurzame oplossing voor seksuele problemen.

Onze aanbevelingen