Genieten van aperitieven en feestmaaltijden met diabetes

Datum
Delen

Feestmaaltijden zijn een kunst op zich. Waarmee eindeloos kan worden gevarieerd: cocktailhapjes, aperitieven, diners, banketten en nog veel meer. Wat moet je doen als je de hoeveelheden en exacte samenstelling van de petitfours of verrines niet kent? Hoe beheer je zo’n evenement over de gehele duur als je diabetes type 1 hebt? 

Diabetes en het aperitief 

Het aperitief… Daar kom je niet onderuit! Vooral in Frankrijk hoort dit erbij, dat is bekend! Hoewel op feestjes vaak chips en suikerrijke cocktailhapjes worden geserveerd, zijn er ook gezonde alternatieven. Om je diabetes tijdens het aperitief te beheren (vooral als de avond nog jong is…), kun je bijvoorbeeld kiezen voor rauwe groenten met een lichte yoghurtsaus of koolhydraatvrije hapjes (zoals walnoten, amandelen, stukjes kaas en olijven).

Door licht te eten heb je geen honger en kun je de chips, zoutjes en andere verleidelijke kant-en-klare hapjes laten staan. Denk eraan dat bewerkt voedsel vaak heel veel koolhydraten bevat. Het is moeilijk om de samenstelling te weten en dus de inname ervan te berekenen. Maar je kunt je wel tegoed doen aan huisgemaakte tapas waarvan je gastheer of gastvrouw de samenstelling kent. Een andere tip die we je geven: eet van tevoren een lichte maaltijd (bijvoorbeeld een hardgekookt ei of kwark) zodat je niet met een lege maag aankomt en je je op de zoutjes stort!

Als het aperitief niet te lang duurt en weinig koolhydraten bevat, dan kun je wachten tot het begin van de maaltijd om, na het meten van je glykemie jezelf insuline toe te dienen. Maar als je koolhydraatrijke voedingsmiddelen gaat eten, dan kun je beter vóór het aperitief een bolus gebruiken en de nieuwe dosis insuline vóór het diner afstemmen naargelang de gerechten. 

Diabetes en aperitiefdiners

Wat de gerechten betreft, lijkt een aperitiefdiner min of meer op een klassiek aperitief (vaak met meer keuze). Wat echter verschilt, is dat de maaltijd hierdoor meestal langer duurt: je eet van alles een beetje en dat een hele avond lang! 

Vooruitlopen op wat je gaat eten, wordt dus moeilijk. Een oplossing is om de toediening van insuline op te splitsen om de duur te beheren en je dosis af te kunnen stemmen wanneer de macarons met de koffie worden geserveerd!

Enkele ideeën voor gegarandeerde  low carb*-hapjes:

  • gevulde eieren
  • komkommerschijfjes en kwark
  • guacamole en lijnzaadcrackers
  • gegrilde kikkererwten
  • groentechips (van pastinaak, boerenkool of wortelen)
  • frittata met groente
  • in stukjes gesneden groente voor dipsaus (selderijstengels, uien en wortelen)

https://www.instagram.com/p/ByN5cD1gg6O/?utm_source=ig_web_options_share_sheet

Mmm… Krokante radijsjes met zout

Diabetes en feestmaaltijden

Bij maaltijden voor feestgelegenheden is het niet altijd mogelijk om van tevoren te weten welke gerechten je krijgt of het tijdstip waarop ze worden geserveerd. Als je de kans krijgt, vraag dan je gastheer of gastvrouw gerust naar de samenstelling van het menu. Dit maakt het makkelijker om je insuline-injecties van tevoren af te stemmen en zelfs om de maaltijd aan te passen, bijvoorbeeld door de meloen als nagerecht in plaats van als voorgerecht te eten.      

Overigens zijn sommige vaak aanwezige voedingsmiddelen bij deze gelegenheden wel minder rijk aan koolhydraten: gerookte zalm of zeevruchten, bijvoorbeeld. Je kunt dan heerlijk smullen zonder je al te veel zorgen te maken over je glykemie!

*koolhydraatarm

Onze aanbevelingen