De lente komt eraan! En hoe zit het dan met diabetes?

Datum
Delen
Hallo allemaal en welkom bij mijn blog. Ik ben Stéphanie, 42 jaar en verpleegster. Ik heb al 27 jaar diabetes type 1 en sinds 2017 ben ik ook moeder van een kind met insulineafhankelijke diabetes.

Eindelijk, het mooie weer komt eraan! Leve de lente met haar bloesem, nieuwe groente en fruit van het seizoen, lichte kleding en nog veel meer. Velen onder ons waarderen dit seizoen omdat ze dan weer helemaal opbloeien. Het licht en de warmte werken als een balsem voor je hart.

Oké, nu ga je tegen me zeggen: “Diabetes mag je niet licht opvatten, noch vanwege het seizoen, noch vanwege de zon en de warmte.”  Dat klopt! Maar de komst van de lente maakt het wel wat aangenamer, toch?

  • Laat me wat gedachten met je delen:
  • De kleding die je draagt, is kleurrijker en lichter… Hoewel er een existentiële vraag blijft: “waar laat ik mijn  insulinepomp en/of de bijbehorende glucosemeter voor het meten van de  bloedsuikerspiegel?”
  • Versere, lichtere en (over het algemeen) minder overvloedige maaltijden
  • Ook doe je meer lichamelijke en andere activiteiten in de buitenlucht (zoals lopen, fietsen en picknicken).

Kleding: donsjacks en dikke truien kunnen weer de kast in!

We gaan ervoor! Een explosie aan kleuren, een lentegarderobe met jurken, korte broeken/bermuda’s, T-shirts, korte mouwen en jasjes. Als je met diabetes type 1 leeft en gebruikmaakt van apparaten (zoals een insulinepomp of glucosesensor) moet je alles bestuderen en telt elk detail.

Wat doe je met je glucosesensor en/of onderhuidse insulinepomp? Waar plaats je ze? Het is vooral een kwestie van keuze! Sommigen laten deze zonder enige schaamte zien, terwijl anderen ze liever verbergen.

Voor de ‘schaamtelozen’

Er zijn veel manieren om om je apparaten voor diabetesbeheer te personaliseren. Met kleuren, motieven, grappige opschriften en nog veel meer.

Dus afhankelijk van het seizoen, je kleding of je stemming van de dag… Je kunt deze afstemmen op hoe je je voelt.

Als je het graag leuk, kleurig en origineel wilt hebben, kun je je glucosesensor en insulinepomp met stickers personaliseren. Ze zijn er zelfs voor pompen op de huid. Je vindt prachtige creaties voor alle leeftijden en voor ieders voorkeuren en wensen.

Dus kies wat bij jou past!

Voor degenen die het liever verbergen

Hier volgen enkele tips:

  • Plaats de glucosesensor liever onder je arm. Door je arm langs je lichaam te houden, valt deze niet op!
  • Een insulinepomp kun je dan beter boven aan je dijen of op je buik plaatsen als je korte kleding draagt.

Als je DT1 hebt, mogen de apparaten voor diabetesbeheer geen beperking vormen voor de manier waarop je je wilt kleden.

Belangrijk is om je lekker in je vel te voelen. Als je je goed voelt in je kleren, dan voel je je goed in je hoofd en dus in je dagelijkse leven.

Voeding en diabetes type 1: verse en lichtere maaltijden

Je krijgt zin in andere dingen en er is groente en fruit van een nieuw seizoen. Dit is de tijd voor gevarieerd, kleurrijk fruit en smaakvolle groente…

Weg met al die hoofdbrekens over welke stevige warme gerechten je gaat klaarmaken! Een mooie salade met minder koolhydraatrijke ingrediënten en je kunt de doses insuline ook verminderen. Dat is altijd mooi meegenomen! Voor de nagerechten kun je je lekker verwennen met een bord vol seizoensfruit: aardbeien, frambozen, abrikozen, papaja, mango en kersen. Dus ga voor vers fruit, fruitsalades en smoothies. Heerlijk!

Als je diabetes type 1 hebt, hoef je je deze smulpleziertjes niet te ontzeggen. Je moet alleen je smoothie en/of cocktail met de juiste dosis insuline compenseren. Geniet van deze momenten met als extraatje het zonnetje dat zich even laat zien. En op een terrasje wordt dit nog aangenamer…

Je kunt soepen inruilen voor gazpacho’s dankzij tomaten, komkommers, radijsjes, paprika’s, asperges, wortels, spinazie, ui en nog veel meer. Er zijn uitstekende recepten met heel vaak detoxeigenschappen.

Nadat je een evenwichtige maaltijd hebt bereid met al deze groente en fruit, mag je zeker de eerste ijsjes niet vergeten! Af en toe een uitspatting (gecompenseerd door een kleine extra bolus insuline), daar word je gegarandeerd gelukkig van.

En wat dacht je van een picknick? De lente is ook het ideale seizoen om gezellige momenten met je familie en/of vrienden door te brengen in een ontspannen sfeer.

En voel je vooral blij, want de lente is het mooiste seizoen.

Diabetes type 1 en lichaamsbeweging: veel frisse buitenlucht

Wandelen, lopen, fietsen en nog veel meer. Bij de komst van de lente horen ook activiteiten buiten. Deze lichamelijke activiteiten in de buitenlucht zijn uitstekende troeven voor het zoeken naar balans en het beheren van je diabetes type 1.

Neem voor al deze uitjes je tas voor de perfecte DT1 mee (met onder meer een suikerboost, een glucosesensor, een insulinepen met naalden en een reserve-insulinepomp als je deze nodig hebt).

Controleer vóór je vertrekt (en dus een inspanning doet) je bloedsuikerspiegel en pas je dosis insuline of de afgifte van je pomp aan om een hypoglykemie te voorkomen. Zo geniet je tot het einde van dit ontspanningsmoment.

Met lichte kleding, evenwichtige maaltijden en een goed beheerde fietstocht geniet je volop van het mooie lenteseizoen.

Onze aanbevelingen