De belangrijkste huidproblemen bij diabetes type 1

Datum
Delen

De gevolgen van diabetes voor onze gezondheid zijn soms niet goed bekend. Heb je last van een droge huid, jeuk of terugkerende schimmelinfecties? Misschien komt dit wel door je diabetes! Ontdek de belangrijkste huidproblemen veroorzaakt door diabetes.

Diabetes en acne

De link tussen voeding en acne is al onderzocht in verschillende studies¹. Zo wordt het gebruik van suikerhoudende producten in verband gebracht met een grotere kans op acne. Onevenwichtige diabetes tijdens de pubertijd, een periode waarin de behandeling met  insuline soms moeilijk wordt aanvaard, zou dus de oorzaak kunnen zijn van ernstigere acne. Die acne kan ook na de pubertijd aanhouden vanwege hormonale problemen die kunnen veroorzaakt worden door diabetes. Door goed op de voeding en diabetes te letten, kunnen de gevolgen worden beperkt.

Diabetes, droge huid en jeuk

Diabetes, en vooral onevenwichtige diabetes, kan verantwoordelijk zijn voor een droge huid. Oorzaak: uitdroging als gevolg van de afvoer van overtollige suikers via de urine. Die droge huid brengt dan jeuk met zich mee. Diabetes is daarnaast ook gelinkt aan problemen met de bloedsomloop die eveneens jeuk kunnen veroorzaken, voor aan de benen en voeten. 

De diabetische voet’

Verschillende soorten infecties kunnen de huid aantasten. Deze veel voorkomende infecties komen bij diabetes nog vaker voor als gevolg van een verminderde immuniteit en droge huid. Zo is er bijvoorbeeld een grotere kans op stijg (‘strontjes’), steenpuisten, folliculitis en nagelriemontsteking. De bacterie die hiervoor meestal verantwoordelijk is, is van het type Staphylococcus. Om deze infecties te voorkomen, moet je de huid goed verzorgen. Probeer daarbij vooral kleine snijwondjes te vermijden en controleer ook jeukende zones en kleine letsels op de voeten (blaren, enz.).      

Een gevreesde complicatie is de zogenaamde ‘diabetische voet’. Deze ontstaat door onopgemerkt huidletsel en is vaak een combinatie van een aantal ongunstige elementen: veranderde gevoeligheid van de voet, slechte doorbloeding van de voet, immunosuppressie, verminderde wondgenezing en soms infectie. Er ontstaat dan een wond die zeer moeilijk te behandelen is. De jongste generaties patiënten met DT1 lopen echter minder risico op deze complicatie dankzij een betere sensibilisering en opvolging van hun diabetes.

Huid- en vaginale schimmelinfecties

Droge huid en slijmvliezen, een verhoogd suikergehalte en een verminderd afweersysteem vormen een ideale voedingsbodem voor de ontwikkeling van schimmels op de huid en de slijmvliezen. 

Schimmelinfecties hebben een voorkeur voor zones met huidplooien (oksels, liezen) en de vagina. Diabetes kan inderdaad verantwoordelijk zijn voor vaginale droogheid en dus een verstoord evenwicht van de flora, wat schimmelinfecties in de hand werkt. Vaginale droogheid en schimmelinfecties kunnen de levenskwaliteit verminderen, vooral op seksueel vlak. Gelukkig bestaan er heel wat behandelingen die de impact van dit probleem op het dagelijkse leven beperken.  

Complexere huidproblemen

Diabetes type 1 kan ook samengaan met andere auto-immuunziekten. Qua huidaandoeningen is er bijvoorbeeld vitiligo, een huidziekte waarbij autoantilichamen de melanocyten vernietigen en een ontkleuring van de huid veroorzaken.

Bronnen

¹Pappas A. The relationship of diet and acne: A review. Dermatoendocrinol. 2009;1(5):262–267. doi:10.4161/derm.1.5.10192

Meer over dit onderwerp

Onze aanbevelingen