“Hé, Wat is diabetes?” oftewel diabetes uitgelegd aan kinderen

Datum
Delen

“Waarom prik je jezelf?”

“Wat heb je daar op je arm?”

“Waarom bloedt je vingertop?”

Alle mensen met diabetes die nog nooit die vragen gehoord hebben, mogen hun vinger opsteken! Volwassenen kijken vaak alleen nieuwsgierig maar vragen kinderen spontaan en zonder schaamte naar het hoe en waarom. Het is essentieel antwoord te kunnen geven op deze vragen in begrijpelijke taal.

Als je diabetes type 1 wilt uitleggen aan kinderen die geen DT1 hebben, moet je de tijd nemen om de werking van deze chronische ziekte toe te lichten en wat mensen doen, die daar dagelijks mee te maken hebben.

Dus geen wetenschappelijke woorden gebruiken maar begrijpelijke taal en op pedagogisch verantwoorde wijze de vragen van kinderen beantwoorden. Hier zijn enkele tips.

Wat is diabetes type 1 eigenlijk?

Diabetes, dat is wanneer een deel van je buik (dat heet de alvleesklier) niet goed werkt. Als je eet, heb je meer suiker in je bloed. Om ervoor te zorgen dat er niet teveel suiker in je bloed komt, maakt de alvleesklier insuline om het teveel aan suiker te vangen. Mensen met diabetes hebben een alvleesklier die een beetje “moe” is en die zelf geen insuline kan maken. Dus moet je een andere manier bedenken om insuline in je lichaam te krijgen.

“Hé, ken je het verhaal van de insulinevrachtwagen die suiker vervoert?”

Wat is dat, insuline?

Insuline werkt als een vrachtwagen die suiker door het lichaam vervoert. De vrachtwagen vertrekt uit de garage, dat is de alvleesklier, met extra suiker in de laadbak. De wagen rijdt rond in het bloed en deelt de suiker uit aan de verschillende organen (hersenen, spieren …) zodat ze energie krijgen en hun werk kunnen doen. Dat is hoe het normaal gesproken werkt.

Dus soms werkt dat niet?

Helaas niet, bij mensen met diabetes werkt dat niet altijd goed.

Als de insulinevrachtwagen rondrijdt maar niet genoeg suiker in de laadbak heeft om uit te delen, gaan de spieren zich slap voelen. Dat heet hypoglykemie. Als dat gebeurt, moet je suiker eten.

Andersom, als de laadbak van de vrachtwagen te vol met suiker zit, kunnen de spieren alle suiker die ze krijgen niet goed verwerken. Dat heet dan hyperglykemie. Iemand met diabetes moet zijn lichaam dan extra insuline geven om het teveel aan suiker te vangen.

Waarom bloedt je vinger?

Voordat je de vrachtwagen (met insuline) vraagt om suiker te brengen, moet je weten hoeveel hij moet meenemen. Daarom prik je in je vinger en met een soort strookje en een bloedsuikermeter weet je meteen hoeveel suiker de vrachtwagen mee moet nemen.

Wat heb je daar op je arm? En op je buik?

Soms hebben mensen met diabetes type 1 kleine apparaatjes op hun huid (op de arm, op de buik …). Dat kan zijn:

  • een sensor voor bloedsuiker die de hele tijd meet hoeveel suiker er in het bloed zit. Zo kunnen mensen met diabetes weten of ze de vrachtwagen moeten vragen om suiker te brengen.
  • een insulinepomp die precies genoeg suiker brengt, zodat de vrachtwagen de suiker goed kan vervoeren en verdelen.

Waarom moet je jezelf een prik geven voordat je gaat eten?

Er zit vaak suiker in wat je eet. Als ik prik, komt er genoeg insuline in het lichaam om suiker te vervoeren. Dat is alsof je de vrachtwagen uit de garage haalt zodat hij zijn werk kan doen.

Kan ik ook diabetes type 1 krijgen?

Diabetes is niet besmettelijk. Je krijgt geen diabetes als je vlakbij iemand met diabetes bent. Er zijn twee soorten diabetes:

  • de eerste heet diabetes type 1. Dat is wanneer de alvleesklier in de buik niet meer werkt. En dat kan zomaar ineens gebeuren.
  • de tweede soort, diabetes type 2, krijg je als de alvleesklier langzamerhand uitgeput raakt. Maar je kan ervoor zorgen dat die niet te snel moe wordt door goed te eten en te sporten.

Gebruik eenvoudige woorden als je diabetes uitlegt aan kinderen die geen DT1 hebben. Als ze andere vragen hebben, antwoord dan op dezelfde pedagogische manier. Samen praten over diabetes is een verrijkende ervaring voor beide partijen.

Het woord is aan jullie!

Meer over dit onderwerp

Onze aanbevelingen