Celebs met diabetes type 1

Datum
Delen

Ze zijn politicus, atleet of acteur… er zijn veel celebs met diabetes type 1. Enkelen praten daar openlijk over. Laten we eens kijken naar een paar bekende Nederlanders en internationale beroemdheden die zich inzetten om diabetes en de gevolgen daarvan onder de aandacht te brengen. 

Sporters met diabetes type 1

Bas van de Goor, olympisch goudenmedaillewinnaar

Het is alweer een tijdje geleden, 4 augustus 1996. Bas van de Goor speelt een hoofdrol bij de verovering van de eerste – en tot nu toe enige – Nederlandse gouden medaille volleybal. Een cruciale smash van Bas tijdens de finale wordt zelfs uitgeroepen tot sportmoment van de eeuw! Zeven jaar later, als hij nog steeds professioneel volleyballer is, krijgt hij de diagnose: diabetes type 1. Geïnspireerd door zijn mede-Olympiër Steve Redgrave die ooit zei: ‘ik besloot dat ik niet met diabetes moet leven, maar diabetes gaat maar met mij leven’, geeft Bas vorm aan zijn leven met de ziekte. Hij blijft veel sporten en richt een stichting op die andere mensen met diabetes ook aan het sporten probeert te krijgen. Diabetes maakt sporten soms best ingewikkeld maar de gezondsheidsvoordelen van sporten zijn ook voor diabetici heel belangrijk!

Wil je meer over de stichting en haar activiteiten weten: www.bvdgf.org of IG: @basvandegoorfoundation

Alizée Agier, meervoudig medaille winnend karatekampioen

Pas gekroond tot Europees Karatekampioen in de categorie onder 68 kg en vijf keer eerder Frans nationaal kampioen; deze 24-jarige heeft al talrijke successen behaald!

Alizée is ook een actief lid van de Franse Diabetesfederatie. Zo komt ze op voor de rechten van mensen met diabetes om toegelaten te worden tot “verboden” beroepen bij de brandweer, politie, luchtvaartmaatschappijen, marine, enz. Een van de redenen voor deze toewijding is dat Alizée in 2016, ondanks het feit dat zij slaagde voor alle tests om bij de Franse politie te komen, lichamelijk ongeschikt werd verklaard voor de baan vanwege haar diabetes type 1. Behoorlijk ironisch voor een atlete van wereldklasse! Maar haar vastberadenheid heeft geloond: op 3 oktober 2018 heeft de administratieve rechtbank van Straatsburg die beslissing vernietigd.

De Europese kampioen verklaarde trots: “Ik zie mijn diabetes als een extra uitdaging.”

Acteurs en andere TV-persoonlijkheden met diabetes type 1

Izaira Kersten, actrice, theatermaker en coach

Hoe buig je de tegenslag van de diagnose: diabetes type 1 om naar iets positiefs? Daar heeft actrice en coach Izaira Kersten ervaring mee. Als ze 26 is, wordt de diagnose diabetes type 1 gesteld. Ze leert de ziekte te omarmen en gebruikt haar ervaring als theatermaker en actrice om voorstellingen, acts en workshops over diabetes te ontwikkelen. Met de shows wil ze enerzijds ‘de emotionele kant’ van het hebben van diabetes bespreekbaar maken. Anderzijds wil ze het publiek ‘entertainen, begeleiden en uitdagen om naar zichzelf te kijken’. Over haar diabetes zegt ze: “diabetes belemmert en bezielt me, remt me af en daagt me uit” maar “niemand neemt mij mijn droom af!” Izaira heeft van haar diabetes haar werk gemaakt en daar haalt ze ontzettend ‘veel plezier, voldoening en inspiratie uit!’

James Norton, Britse acteur

James Norton is bekend om zijn grote rollen in de series Grantchester en Oorlog en Vrede. De acteur werd gediagnosticeerd in 2010 en was al bekend met de ziekte omdat zowel zijn moeder als zijn zus ook diabetes type 1 hebben. James Norton praat regelmatig over zijn diabetes in de media, hij deelt tips over hoe hij zijn drukke acteercarrière combineert met de behandeling van zijn aandoening… Soms vraagt hij zijn kostuumontwerpers een verborgen zakje te maken waar hij wat suikerklontjes in kan opbergen voor wanneer zijn bloedsuiker te laag wordt als hij op de set is. De acteur benadrukt ook dat hij geen streng voedingspatroon volgt. “Als ik geen toetje neem, is dat omdat ik gewicht moet verliezen voor een rol, niet vanwege mijn diabetes!”

Pas nog verklaarde James Norton: “Mijn diabetes is een superkracht. Het geeft mij een enorm inlevingsvermogen, en dat inlevingsvermogen strekt zich uit tot iedereen.”

Sam Talbot, halvefinalist van Top Chef US

Sam Talbot is een Siciliaans-Amerikaanse chef-kok die beroemd werd tijdens seizoen 2 van de Amerikaanse tv-serie Top Chef, waarin hij uiteindelijk derde werd. Hij werd op zijn 12e gediagnosticeerd met diabetes type 1, waar hij in zijn tienerjaren heel veel moeite mee had. Maar al gauw realiseerde hij zich dat leven met diabetes type 1 geen belemmering hoeft te vormen om van het leven te genieten.

Gepassioneerd als hij was in koken, publiceerde hij in 2011 zijn biografie, met recepten die geschikt waren voor mensen met diabetes. The Sweet Life: Diabetes zonder grenzen. Zoals hij zegt: “Iedereen moet zich bewust zijn van wat hij eet, maar mensen met diabetes type 1 nog meer”. Sam Talbot publiceert ook regelmatig diabetes-gerelateerde content op zijn Instagram-account: dagelijks leven, humor, voedingstips, enz. Zo adviseert de chef mensen met diabetes type 1 om, voor het dagelijkse beheer van hun diabetes, de dag te beginnen met een natuurlijk drankje, zoals een groen sapje of smoothie, om hun bloedsuiker te reguleren. Hij adviseert ook wat yoga te doen, zoals diepe-ademhalingstechnieken, die kunnen helpen beter met stress om te gaan tijdens periodes met lage glykemie.

Lees meer advies hier: https://beyondtype1.org/sam-talbot-living-beyond/ 

In 2015 was hij medeoprichter van Beyond Type 1, met Nick Jonas en anderen. In een paar jaar tijd is de non-profitorganisatie uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke gemeenschappen op sociale media voor diabetes, met zo’n 2 miljoen volgers.

Modellen en muzikanten met diabetes mellitus

Lila Grace Moss, Model

Lila Grace Moss is een van die beroemdheden met diabetes. In september 2021 toonde ze openlijk haar insulinepomp op de catwalk tijdens de modeweek in Milaan, waar ze samen met haar moeder Kate Moss aan meedeed. Schaamte of het verbergen van de pomp was hier misplaatst want de insulinepomp maakt het leven met diabetes type 1 veel gemakkelijker. Vooral op Twitter en Instagram kreeg het jonge model veel lof toegezwaaid en aanmoedigingen omdat ze zo open was over haar diabetes. Al in 2020 vertelde Lila Moss in een interview dat ze diabetes type 1 heeft. Als jong model en rolmodel, vooral voor meisjes en vrouwen met diabetes mellitus, moedigt Lila Grace Moss alle mensen met type 1 aan om open en zelfverzekerd met hun ziekte om te gaan.

Nick Jonas van de Jonas Brothers

De “Jonas Brothers” is een Amerikaanse pop-rockgroep gevormd door drie broers uit New Jersey: Kevin, Joe en Nick. De band heeft wereldwijd zo’n 17 miljoen albums verkocht en is ontzettend populair.

Nick Jonas is de jongste broer. Hij is getrouwd met Priyanka Chopra, die Miss World 2000 was. Hij heeft als sinds zijn 13e diabetes type 1. Hij was al heel veel gewicht kwijt voordat zijn dokter eindelijk de diagnose diabetes stelde. Hij weet nog hoe geïsoleerd hij zich toen voelde, daarom wil hij zich inzetten voor hulp aan kinderen met diabetes. Hij praat regelmatig over zijn eigen ervaringen, geeft advies op sociale netwerken en is ambassadeur voor de American Diabetes Association. In 2015 was hij medeoprichter van Beyond Type 1. Deze non-profitorganisatie – waar ook andere celebs met diabetes type 1 zich voor inzetten – richt zich op meer bekendheid over de ziekte en steun aan getroffen mensen, door ze te helpen bij hun dagelijkse behandeling van hun diabetes.

https://www.instagram.com/p/BqRT1rYl9Zt/ 

Theresa May, voormalig premier van het VK

Deze Britse staatsvrouw, die in 2019 aftrad als premier van het land, behoeft geen introductie. Ook zij heeft diabetes type 1. Ze werd pas gediagnosticeerd in 2012, toen ze 56 was, wat nogal ongebruikelijk is. Net als veel mensen met diabetes type 1 erkent Theresa May dat ze geschokt was en dat ze nooit had verwacht op haar leeftijd met deze ziekte gediagnosticeerd te worden.

Hoewel politici hun gezondheidskwesties vaak verbergen om negatieve en ongepaste gevolgen te voorkomen maakte Theresa May geen geheim van haar diabetes. Tijdens een politieke top in juli 2018 met de Amerikaanse president Donald Trump kon iedereen haar glucosemeter op haar arm zien. De voormalige premier zei zelfs: “Ik was niet van plan om me door diabetes tegen laten houden om door te gaan met mijn leven, en om door te gaan met mijn werk.”

Zo zie je maar, je bent niet alleen! Het is van groot belang dat celebs met diabetes type 1 daar openlijk voor uitkomen. Bekende Nederlanders en andere beroemdheden met diabetes die dat delen, verlagen de drempel voor anderen om over hun leven met diabetes te praten. Het is nooit leuk om de diagnose diabetes te krijgen maar laten we de ziekte zo goed mogelijk bespreekbaar maken zodat niemand er zich voor hoeft te schamen of de lasten alleen hoeft te dragen. Zoals verschillende beroemdheden met diabetes type 1 zeggen: de ziekte is een tegenvaller maar houdt mij niet van mijn dromen af! Zo zou het voor alle mensen met diabetes moeten zijn! 

Onze aanbevelingen