Ervaringen: de positieve bijdrage van diabetes aan het leven!

Datum
Delen

Diabetes is een auto-immuunziekte. Natuurlijk, er zijn veel beperkingen in het leven van diabetici, maar niet alleen maar! Leven met een chronische ziekte heeft soms ook positieve aspecten. Wat denk je? Veel mensen met diabetes type 1 en type 2 hebben gereageerd op deze vraag en hebben een overzicht gemaakt van de positieve aspecten van diabetes in hun leven. 

Gezondere levensstijl

De meesten hebben geleerd hoe ze gezonder kunnen leven dankzij diabetes: koken, gezonde voeding en lichaamsbeweging zijn de eerste zaken die genoemd worden. Geen onbeperkte frisdrank, kant-en-klare of sterk bewerkte maaltijden meer: sommigen zijn afgevallen na ontdekking van hun diabetes type 2 doordat ze gezonder zijn gaan eten. Anderen zijn gestopt met roken of drinken minder/geen alcohol meer. 

Voor een bepaalde groep is diabetes een motivatie geweest regelmatiger naar de dokter te gaan waardoor er meer aandacht is voor de gezondheid

Dankzij hun diabetes hebben sommige mensen een roeping ontdekt en zijn ze in de medische of paramedische sector gaan werken. Zo hebben ze het ‘jargon’ kunnen leren dat niet altijd eenvoudig te begrijpen is. 

Mensen met diabetes type 1 zeggen dat ze geleerd hebben beter naar hun lichaam luisteren, zich bewuster zijn van hun behoeften en oppassen dat ze hun grenzen niet overschrijden. “Het lichaam functioneert als een bedrijf: Je moet het beheren, ervoor zorgen zodat het op lange termijn goed functioneert. » : zo ziet een dokter het lichaam in ieder geval!

Sommige ouders met diabetes type 1 doen er alles aan om diabetes bij hun kinderen te voorkomen. 

Een sterk karakter…

Bij sommige mensen die diabetes krijgen, komt de sterke kant van hun karakter naar boven, hun ‘ warrior spirit’! Dankzij diabetes type 1 richten bepaalde personen zich op het ontwikkelen van bepaalde karaktertrekken: zelfstandigheid, volwassenheid, strikt zijn met zichzelf, organisatietalent, onafhankelijkheid, optimisme…;)

…maar een zachtere persoonlijkheid! 

Begrip: een van de eerste kwaliteiten die wordt versterkt door diabetes. Omdat dit niet allen anderen overkomt, is leren leven met diabetes ook opmerken dat chronische ziektes niet altijd eenvoudig te beheersen zijn en dat je begripvol moet zijn voor anderen. 

DT1 kan moeilijk zijn maar er zijn ergere dingen! Je gaat relativeren en leert ermee leven. Diabetes leert ons de betrekkelijkheid in te zien van de kleine ergernissen in het dagelijkse leven en volop te profiteren van elke dag. 

Tijd voor jezelf

Het nieuws dat je diabetes type 1 of 2 hebt, is voor velen onder jullie een omslag geweest: meer tijd nemen voor jezelf en je gezin, een gezonder werkritme of eerst aan jezelf denken en dan pas aan anderen. Dat alles om zich beter te voelen, wat wil je nog meer? 

Leven met een chronische ziekte betekent ook leren inzien dat het glas halfvol is om zo meer uit het leven te halen. Dankzij diabetes hebben sommige mensen geleerd zich niet langer te laten beïnvloeden door negatieve ideeën!

Een ander leven

Voor bepaalde mensen was diabetes niet alleen een omslag, maar ook de doorslag om een ander leven te gaan leiden: erachter komen dat je huwelijk al een tijd niet meer te redden is, een belangrijke schifting in je vriendenkring of een verandering van carrière; een gezonder leven is altijd het doel. Kortom, wie zei dat diabetes alleen maar problemen veroorzaakt? 

Sommige diabetespatiënten hebben het zelfs over een kans om het leven opnieuw te beleven!

Mooie ontmoetingen

Of het nu via diverse bestaande organisaties is of gewoon via sociale netwerken, door diabetes ontmoet je mensen die allemaal welwillend tegenover elkaar staan.

Naast ontmoetingen tussen patiënten of met ambassadeurs voor diabetes, zijn sommige mensen in contact gekomen met zeer goede gezondheidszorgprofessionals (endocrinologen, diëtisten, gezondheidszorgmedewerkers…). 

Goed excuus!

Weglopen uit een vergadering met als smoesje lage bloedsuikerspiegel, of de gymles op school overslaan vanwege een zogenaamde hypo, of doen geloven dat je niet in je normale doen was tijdens die ruzie vanwege een stuiterende bloedsuikerspiegel: wie heeft zijn diabetes nou niet gebruikt om onder een klusje uit te komen of aan een bepaalde situatie of verplichting te ontkomen? Geef maar toe: dat heb je ook vast wel eens gedaan, of niet? … 

Velen van jullie hebben deze vraag beantwoord: “Wat heeft diabetes voor positiefs bijgedragen?” dus BEDANKT! Bedankt voor jullie positieve instelling en de steun die jullie elkaar geven.

Bedankt Delphine, Audrey, Khalid, Mélanie, Nathalie, Séverine, Myriam, Anaïs, Jonathan, Sarah, Ciella, Isa, Sandrine, Rémy, Despierra, Véronique, Gilles, Laetitia, Stéphanie, Charlie, Sandrine, Valérie, Sara, Lilly, Aurélie, Domitille, Roger, Tale, Jessica, Valérie, Pierrot, Mirela, Séverine, Antoine, Monique, Sadjia, Laure, Gladys, Inès, Laura, Ben, Jacqueline, Gaël, Sandrine, Natascha, Anti, Sam, Sylvie, Adrienne, Stéphanie, Jenna, Christelle, Corinne, Véronique, Toni, Lilli, Fred, Nathalie, Aurélia, Aurélie, Anthony, Josée, Sokhna, Marie. 

Onze aanbevelingen