Diabetes en reizen: De checklist om je vertrek goed voor te bereiden!

Datum
Delen

Diabetes en reizen, een combinatie die vraagt om een goede voorbereiding. Van de medische verklaring tot het transport van insuline, maar ook de onmisbare items in je noodtasje… Ons overzicht om overal aan te denken.

Vakantie, zakenreizen, romantisch uitstapje of een reisje met vrienden … Er zijn vele redenen om er even tussenuit te gaan. Laat onvoorziene omstandigheden door diabetes type 1 deze momenten niet verpesten! Een goede voorbereiding helpt nare verrassingen voorkomen, tijdens de reis of bij aankomst op je bestemming … Het sleutelwoord: anticiperen.

Een goed voorbereide reis is geslaagde reis!

1 | Het medisch onderzoek

Afhankelijk van het soort verblijf kan een bezoek aan je arts handig zijn om te praten over het beheer van diabetes tijdens de reis. Bepaalde factoren kunnen tijdens je verblijf namelijk invloed hebben op de bloedglucosespiegel: klimaat, lokale voeding, activiteiten, verandering van ritme … Je arts kan een overzicht maken van je algemene gezondheidstoestand en kan adviezen geven over het aanpassen aan deze omstandigheden.

Hij/zij kan ook een insuline-injectieprogramma opstellen aangepast aan jouw diabetes en aan het tijdsverschil tijdens en na de reis, of een aanpassing van de doses voorstellen als je voedingspatroon verandert.

Deze afspraak met je arts is gelijk een mooie gelegenheid om bepaalde documenten op te halen die je mee moet nemen!

2 | Medische verklaring en andere documenten die mee op reis gaan

– Een verklaring die je altijd bij je draagt (+ kopieën als je hem verliest of als je spullen gestolen worden)

– Een verklaring ondertekend door je arts, met daarin je aandoening, je verzorgingsprotocol en het materiaal dat nodig is voor je behandeling (glucosemeter bijvoorbeeld) die je bij je moet hebben

– Een diabeteskaart met het nummer van je contactpersoon in geval van nood

Let op! Probeer de documenten te laten vertalen in de taal van het land waar je naartoe reist of in ieder geval in het Engels.

3 | Diabetes, reizen en ziektekostenverzekering

Handig: als je je vliegtuigtickets betaalt met je creditcard, profiteer je soms van een verzekering die bepaalde nooduitgaven in het buitenland dekken. Vraag je bankadviseur gerust om informatie.

De Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) dekt medische kosten, ziekenhuisopname of repatriëring in de landen van de Europese Unie. Voor een langere reis, zoals een wereldreis, is het aan te raden een specifieke verzekering af te sluiten die ziektekosten uitgebreider dekt. 

Welke ziektekostenverzekering je ook kiest, het is aan te bevelen om alle clausules van de overeenkomst goed na te kijken: sommige verzekeringen bieden alleen een vergoeding voor medische noodkosten ter plaatse (en bijvoorbeeld niet een consult, dat als niet dringend wordt gezien).

4 | De bagage: Vervoer van insuline en de hele set

Zonnebrandcrème, zonnebril, toilettas … Heb je alles? Vergeet het belangrijkste niet!

  • behandeling en verbruiksartikelen voor de duur van het verblijf
  • materiaal voor bloedsuikercontrole
  • oplaadsnoer en batterijen voor de apparaten

Voor een zorgeloze reis adviseren wij om het dubbele mee te nemen van wat je nodig hebt. Probeer ook altijd een alternatieve behandeling (of noodprotocol) bij de hand te hebben in geval van een probleem, zoals strips en lancetten ter vervanging van een sensor of pennen ter vervanging van een insulinepomp.

Voor mensen met een insulinepomp: breng je zorgverlener op de hoogte van elke reis naar het buitenland. Hij/zij kan in overleg met jou voorraden, leveringen en noodmateriaal regelen, en jou vertellen wat je moet doen in geval van een technisch incident (oproepnummer).

In je EHBO-tas: glucagon, desinfecterende doekjes en anti-blaarpleisters.

Voor een vliegreis gelden speciale voorzorgsmaatregelen: de behandeling moet in de cabine worden bewaard om temperatuurschommelingen te voorkomen. Voor een lange reis kan de insuline in een koeltas met ijsblokjes tussen 4°C en 8°C worden vervoerd. Het kan ook handig zijn om tevoren te bekijken waar je op de plaats van bestemming insuline kan krijgen.

5 | Diabetes en tijdsverschil

Tijdzones zijn een belasting voor het lichaam, dat zich moet aanpassen aan een plotselinge verandering van het ritme. Let dus extra op je bloedsuiker om elke ontregeling te voorkomen; denk eraan de tijd van je apparaten bij te stellen als je bent aangekomen (en als je terug bent)! In geval van een tijdsverschil kan het lichaam zich door een geleidelijke aanpassing van de basis-bolusdoseringen, in overleg met uw arts, aan de nieuwe tijd aanpassen.

6 | Diabetes beheren tijdens de reis: snacks en maaltijden onderweg

Lange reizen maken hongerig … Neem wat snacks mee om gehydrateerd en doorvoed te blijven tijdens de reis. Als er tijdens de reis geen restauratieservice is (treinen zonder restauratierijtuig, bus…) kan je een maaltijd klaarmaken voor je vertrek. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid vooraf een maaltijd te bestellen.

Wanneer het ritme van het eten verandert, is het aan te raden wat vaker je bloedsuiker te controleren, zodat je prettig kunt reizen.

Goeie reis! 

Meer over dit onderwerp

Onze aanbevelingen