Diabetes type 1 en genieten van je wintersport!

Datum
Delen

De winter komt eraan. De skioorden gaan weer open. Kortom, het is weer tijd om je skipak aan te trekken en op de ski’s te springen voor een beetje sneeuwpret! Maar winter betekent ook kou en diabetes type1 en sporten vergt sowieso extra aandacht! Lees hier hoe diabetes en wintersporten samengaan en hoe je onbezorgd kunt genieten van je wintersport als je jouw diabetes goed beheerst! 

Let op, de kou kan een hypoglycemie veroorzaken!

Wanneer het koud is, zal het lichaam zijn reserves aanspreken om warm te blijven. Deze reserves bestaan vooral uit koolhydraten. Voor iemand met diabetes type 1 betekenen koolhydraten minder behoefte aan insuline! 

Als je een hele dag gaat skiën, snowboarden, sleeën of schaatsen is dat duursporten en wordt je behoefte aan insuline dus minder. Houd hier rekening mee bij diabetes en wintersport! 

Controleer tijdens het sporten regelmatig je bloedsuikerspiegel om je activiteiten aan te passen en beter bestand te zijn tegen de weersomstandigheden. Als je de diabetes hebt, en je hebt de hele dag gesport, is het ook belangrijk om je bloedsuikerspiegel te controleren voor het slapen gaan. 

Indien je een insulinepomp gebruikt, moet de basis insuline verminderd worden tijdens de wintersport; als je injecties gebruikt, is dat je langzaam werkende insuline. Wintersporten zullen ook je bolus verminderen als je een pomp gebruikt, en de kortwerkende insuline voor degenen die injecties gebruiken. 

Insuline bewaren bij kou: voorkom bevriezing van je apparaten

Insuline wordt totaal onbruikbaar als het wordt blootgesteld aan kou (onder de 0 °C). Je insuline bewaren op de juiste manier is dus van groot belang bij diabetes en wintersport. Mensen die een pomp patch dragen, hoeven zich daar niet echt zorgen over te maken. Door het dragen van dikke kleding wordt de insuline goed bewaard. Diegenen die een pomp met een buisje dragen, moeten deze, om de insuline te bewaren, zo dicht mogelijk tegen het lichaam dragen of in een binnenzak. De lichaamswarmte zal de pomp op een correcte temperatuur houden. Voor mensen die injecties gebruiken, is het belangrijk dat ze hun prikpennen zo weinig mogelijk bij zich dragen op de pistes. Als je de prikpen toch mee moet nemen, bewaar deze dan dicht tegen het lichaam of in een binnenzak om de insuline goed te bewaren. Je kunt een isolerend zakje gebruiken om de pen in op te bergen. Dat geldt ook voor de andere apparaten (capillaire bloedglucosemeter, continue glucosemeter, afstandsbediening voor de insulinepomp, enz.) en hun receptoren. 

Eet voldoende

We zeiden al, in de kou verbruikt het lichaam meer energie. Bij diabetes en skiën moet je hier dus ook rekening mee houden! Help het lichaam om warm te blijven en begin met een goed ontbijt. Een kop koffie, thee of chocomel en langzame suikers zoals brood, wat vet en koolhydraten; boter en jam passen bijvoorbeeld goed bij zo’n stevig ontbijt.

Hetzelfde geldt voor de overige maaltijden. Als je een flink hebt gesport, heeft je lichaam zetmeel en snelle suikers nodig. Vezels en vitamines zijn daarom essentieel voor een evenwichtige voeding. 

En ’s avonds, na al die inspanning, heb je toch wel een kaasfondue verdiend, of niet? Pas op, dit is een vette maaltijd. 

Wintersport betekent vaak ook een wijntje of een biertje bij het eten! Vergeet niet dat alcohol een glucose verlagend effect heeft. Denk er dus aan je insulinedoses aan te passen (en drink met mate)! 

Verzorg jezelf en je lichaam

Diabetes en kou betekenen ook dat je extra goed voor je huid moet zorgen. Bij kou wordt de huid snel droog dus denk er aan die regelmatig te verzorgen met bodylotion of een ander huidverzorgingsproduct. 

Als je diabetes type 1 hebt, is het sowieso belangrijk om je voeten te verzorgen in verband met het voorkomen van diabetes voet. Bij diabetes en kou is het extra belangrijk je handen en voeten te verzorgen om vasoconstrictie te voorkomen, een fysiologische reactie waarbij de bloedvaten vernauwen. Dan kan het lastig zijn bij het bloed prikken in de vingertop. Dikke handschoenen, wollen kousen en warme winterschoenen zijn de hele winter een must. 

Nu weet je precies wat je moet doen bij diabetes en wintersporten. Diabetes en skiën gaan dus, met wat voorbereiding, goed samen. Geniet ervan! 

Onze aanbevelingen