Diabetes type 1: beïnvloedt het de seksualiteit van vrouwen?

Datum
Delen

Ervaar jij soms problemen met je seksualiteit vanwege diabetes type 1? Wees gerust, je bent niet de enige. Diabetes verstoort soms de vaginale flora en bij anderen heeft het effect op het libido. Wij hebben een aantal vrouwen gesproken en hen gevraagd te vertellen over de manier waarop diabetes type 1 hun seksualiteit en hun intieme leven beïnvloedt. Wij hebben hen ook gevraagd naar de oplossingen die zij hebben gevonden. Conclusie: diabetes type 1 en seksualiteit bij vrouwen gaan meestal goed samen ook al is daar soms wat extra zorg voor nodig.

Diabetes type 1: De meest voorkomende intieme ongemakken

Het is niet ongebruikelijk dat als de diabetes niet goed gecontroleerde wordt het intieme gevolgen heeft. Sommige vrouwen krijgen bijvoorbeeld last van terugkerende schimmelinfecties, vaginale droogheid, blaasontsteking of ondervinden andere lichamelijke ongemakken.

Is dat het geval? Dan raden we je aan een gezondheidsspecialist te bezoeken. Een gynaecoloog of verloskundige kan bepalen wat er aan de hand is en met jou zoeken naar oplossingen. Zelfs al komen deze ongemakken regelmatig voor bij vrouwen met diabetes type 1, diabetes hoeft niet de enige oorzaak te zijn. Laat je dus onderzoeken!

In het dagelijks leven kunnen deze gevolgen een schuldgevoel opwekken en zelfs een negatieve invloed hebben op het liefdesleven. Dit schuldgevoel kan leiden tot een verlaagd libido en is soms het begin van een vicieuze cirkel. 

Wat kun je in zo’n situatie doen? Vaak helpt het erover te praten. Probeer dus in alle rust en openheid het gesprek met je partner aan te gaan over de invloed die je diabetes heeft op jouw seksualiteit. De vrouwen die wij spaken en die over diabetes en seks konden praten, voelden zich gehoord en gesteund door hun wederhelft. Dat kan voor jou ook gelden!

Als je het te lastig vindt om er over te praten, zoek dan tijdig hulp bij een gezondheidsdeskundige. Zo voorkom je mogelijk dat je diabetes mellitus problemen in je relatie veroorzaakt.

Zoals we wel vaker bij mensen met diabetes zien: sommigen gebruiken de ongemakken die diabetes met zich meebrengt als motivator. Een aantal vrouwen die wij spraken waren de steeds terugkerende urineweginfecties en/of schimmelinfecties door een te hoge HbA1c zo zat, dat zij het als motivatie gebruikten om hun DT1 weer in evenwicht te brengen. Eenmaal onder controle zochten zij weer vaker intimiteit op.

Hypo’s, hyper’s, sensoren en pompen … hoe ga je er mee om tijdens de seks? 

Het komt ook voor dat vrouwen met diabetes vanwege hypoglykemie een vrijpartij afbreken. Dat kunnen grappige anekdotes worden waar je samen om kunt lachen. Toch wil je een hypo op zo’n moment het liefst voorkomen en anders zo snel mogelijk oplossen. Daarom heeft een aantal van de vrouwen die wij spaken altijd een paar suikerklontjes of een pakje vruchtensap in het nachtkastje staan.

Andere vrouwen ervaren soms juist een onverwachte hyperglykemie die de stemming verpest of hen prikkelbaar maakt. Een kleine dosis insuline of een korte onderbreking kan dan helpen om de rust terug te laten keren en weer in de stemming te raken. 

Los van de hypo’s en hyper’s heb je ook te maken met de apparaten die ze moeten voorkomen. Ongelukjes met bloedglucosemeters of insulinepompen komen regelmatig voor en als deze apparaten je in de weg zitten tijdens het vrijen praat er dan over met je partner. Dan komt het vast goed! 

En wat als je partner diabetes heeft?

Een verstoorde seksualiteit heeft niet alleen invloed op de persoon met DT1. Het raakt ook haar of zijn partner. Een van de vrouwen die wij spraken is getrouwd met een man met DT1. Zij legde ons uit dat zij ook heeft moeten leren zich aan te passen aan de intieme problemen die zich voor kunnen doen. Begrijpen dat je partner tijdens de daad stopt vanwege hypoglykemie, geduld hebben en/of je aanpassen wanneer bepaalde erectiestoornissen optreden… Het zijn zaken waar je tijdens seks ook mee te maken kan krijgen. 

Door geduld te hebben en te luisteren voorkom je dat het ongemakkelijk wordt en kunnen diabetes en seks soms ook grappige momenten opleveren!

Ook bij jou kunnen diabetes type 1 en seksualiteit dus prima samengaan. Het geheim? Een goede communicatie met je partner, en indien nodig, het advies van een (para-) medische zorgverlener. 

Hartelijk dank Delphine, Illana, Séverine, Jessica, Christine, Audrey, Anaïs, Véronique, Cheryl, Ella en Mirela voor jullie verhaal.

Onze aanbevelingen