Vrijen als er ook een insulinepomp of glucosesensor tussen de lakens ligt

Datum
Delen

5,4 minuten: zolang duurt een gemiddelde vrijpartij¹. Deze 5,4 minuten kunnen lang en stressvol zijn voor mensen met diabetes (type 1 of 2) die een apparaat voor diabetesmanagement op hun lichaam dragen. Een insulinepomp en seks is immers niet de meest romantische of praktische combinatie. Dat geldt ook voor andere instrumenten als bijvoorbeeld een glucosesensor. Wat moet je met deze apparaten op zo’n leuk en intiem moment? Hier zijn een paar ideetjes!

De glucosemeter en insulinepomp in bed

Mensen die een apparaat voor diabetesmanagement dragen, voelen zich soms onaantrekkelijk of kunnen zich ervoor schamen. Het is belangrijk hier openlijk met je partner over te praten. Hij of zij zou geen probleem moeten hebben met bijvoorbeeld je insulinepomp tijdens het vrijen. 

Het accepteren van het apparaat op je lichaam is een kwestie van tijd en oefening. In het begin kan het beschamend lijken maar wanneer beide partners eraan zijn gewend, wordt het onzichtbaar. 

Sommige mensen zijn bang dat ze de glucosemeter of de insulinepomp tijdens de seks er per ongeluk af trekken. Maak je geen zorgen! Geniet van het vrijen want als het gebeurt zijn de gevolgen voor het apparaat en je diabetes waarschijnlijk klein.

Moet je aangesloten blijven tijdens het vrijen?

Mensen met diabetes die een insulinepomp met een slangetje dragen, kunnen ervoor kiezen om dit wel of niet voor het vrijen te verwijderen. Met patch insulinepompen en continue glucosemeters (CGM’s) is dat geen optie: als je ze eraf haalt eindigt de huidige sessie en is het plaatsen van een reserveapparaat vereist. De meeste insulinepompen kunnen echter voor een korte periode van het lichaam worden afgehaald zonder defecten te veroorzaken. Een insulinepomp en seks behoeven elkaar dus absoluut niet in de weg te zitten. Doe er je voordeel mee! Als je een pomp met een slangetje gebruikt, bespreek dit dan met je arts of zorgverlener. Hij of zij kan je vertellen hoelang je de insulinepomp af kan koppelen.

Uiteindelijk beslis jij waar jij je goed bij voelt. Sommige mensen met diabetes halen hun insulinepomp eraf om ongelukjes tijdens het vrijen te voorkomen. Anderen hebben geen last van de glucosemeter of insulinepomp in bed. De keuze is aan jou!

Als je besluit om de insulinepomp tijdens het vrijen eraf te halen, vergeet dan niet om hem na afloop weer aan te sluiten.

Kijk uit voor te grote bloedsuikerspiegelschommelingen!

Welk apparaat voor diabetesmanagement je ook gebruikt, hou je bloedsuikerspiegel in de gaten (net als altijd)!

Een hoge bloedsuikerspiegel? Neem een dosis insuline voordat het echt intiem wordt. 

Een lage bloedsuikerspiegel? Eet dan een kleine hoeveelheid snelle koolhydraten. Als het tijdens het vrijen gebeurt, dan zullen jullie daar na afloop allebei waarschijnlijk om kunnen lachen.

Mensen met diabetes kunnen hun apparaat dus tijdens het vrijen blijven dragen. Het belangrijkste is dat jij doet waar jij je goed bij voelt. Diabetes type 1 en vrijen gaan dus ondanks de apparaten gelukkig heel goed samen. Veel plezier en geniet ervan! 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16422843

Onze aanbevelingen