Zwemmen met diabetes type 1 … als een vis in het water

Datum
Delen

Het is mooi weer en het is warm. Wie heeft er dan geen zin om te zwemmen! Zwemmen is echt iets voor de zomer. Het zwembad, een meer of de zee, lekker badderen of flink baantjes trekken, iedereen heeft weer ergens anders zin in. Dus, zin in zwemmen met diabetes type 1; hoe pak je dat dan aan? 

Zwemmen, de favoriete activiteit in de zomer!

Wie heeft er nou geen zin om zich te ontspannen in de zon en te genieten van die mooie zomerdagen? Zwemmen in zout water, zoet water of water met chloor, als ontspanning of sport, als je suikerziekte hebt, moet je bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen. 

Door de warmte is de kans op hypoglykemie groter, zelfs als je je gebruikelijke insulinedoses hebt genomen en een foutloze berekening hebt gemaakt van je koolhydraatinname. Dat komt door het effect van de warmte waardoor de bloedvaten wijder worden; koolhydraten worden dan sneller opgenomen. Over het algemeen past het lichaam zich aan na een paar warme dagen en kan je terug naar je gebruikelijke insulinedoses in je gebruikelijke ritme. Maar let op, elke persoon met diabetes type 1 reageert weer anders op warmte. 

Om optimaal van deze lang verwachte, heerlijke momenten te kunnen genieten, ga je misschien:

  • picknicken, 
  • zwemmen, 
  • een partijtje beachvolleybal spelen of iets anders doen op het strand, 
  • op je handdoek liggen met een goed boek,
  • of lekker zonnen

Ga je picknicken? Probeer goed in de gaten te houden hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt. 

Heb je de ijscoman gevonden? Dien een bolus toe!

Ga je baantjes trekken of een partijtje volleybal spelen? Dan gaat je lichaam energie verbruiken… Dus vergeet niet je aan te passen! 

Blijf je lekker op je handdoek liggen om te lezen of te zonnen? Dan ga je niet veel energie verbruiken.

Kortom, beoordeel hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt en de energie de je nodig hebt voor je activiteiten, zodat je je insulinedosis beter kunt afstemmen. Iedereen heeft weer andere behoeften. Een sportieveling die beachvolleybal gaat spelen, verbruikt minder energie dan iemand die niet gewend is aan regelmatige fysieke inspanning. 

Controleer gerust regelmatig je suikerspiegel, vooral als je niet zeker bent van jezelf, en pas aan waar nodig. 

Zwemmen met suikerziekte: welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen?

Het is bewezen dan zwemmen een complete sport is die veel weldadige effecten heeft op de gezondheid (spieren, hart en bloedvaten, ademhaling, gewrichten, enz.). Diabetes en sporten vraagt echter om goede zorg. Als je DT1 hebt en je zwemt regelmatig of je wilt beginnen met zwemmen, controleer dan voor en na het sporten je bloedsuikerspiegel. 

Als je gaat zwemmen, verbruikt je lichaam energie. Denk er dus aan dat je, voordat je baantjes gaat trekken, je insulinedosis aanpast. Als je een insulinepomp gebruikt, verlaag of stop je basis. Als je een insulinepen gebruikt, verminder dan je doses snelle of zelfs langwerkende insuline. Praat erover met uw zorgverlener en vraag om advies. 

Zwemmen is een duursport. Wat betreft voeding is het dus aan te raden om langzame suikers (zetmeel) te gebruiken voor de inspanning. Voor sommigen is het ook goed om na inspanning zetmeel te gebruiken om vertraagde hypoglykemie te voorkomen, die zich enkele uren later kan voordoen. Vergeet niet, het lichaam werkt door, zelfs (en vooral) na de inspanning!

Elke persoon die leeft met suikerziekte type 1 en elke zwemsessie is weer anders. Dus als een vermindering van de insuline de ene keer wel werkt en de andere keer niet, geen paniek! DT1 vraagt permanent om aanpassingen. Je behoeften zijn steeds weer anders, afhankelijk van wat je eet, hoe moe je bent of hoe gestrest, enz. 

Tas, materiaal voor het beheersen van diabetes en suikeraanvulling 

In het zwembad of op het strand is het essentieel om je materiaal mee te nemen en iets om de suikerspiegel aan te vullen.

  • Voor personen die constante glucosemeters en/of een insulinepomp van het type ‘patch’ dragen, zijn er waterdichte producten verkrijgbaar die voorkomen dat de sensor en/of de pomp losraken wanneer ze in contact komen met water. Sommigen gebruiken zelfs dikke pleisters. Dat geldt ook voor de katheter van de insulinepomp met buisje. 

Als je liever hebt dat je diabetesmiddelen niet zichtbaar zijn, dan zijn badpakken weer in de mode en lange shorts staan altijd goed op het strand. 

  • Voor materiaal dat niet op de huid zit (insulinepomp met buisje, insulinepen en glucosemeter op de huid): doe je toilettas in je tas! In het zwembad kun je je spullen in een kluisje doen. Op het strand is een koeltas handig. Dit voorkomt dat insuline en het materiaal oververhit raken waardoor ze anders werken. Berg alles op in je tas en in de schaduw wanneer je gaat zwemmen. Je aangebroken insuline kan het best bewaard worden op een temperatuur rond 20-25°C. 
  • Stop ook iets in je tas wat je nodig kan hebben om snel suiker binnen te krijgen. Een pakje vruchtensap of een paar suikerklontjes nemen weinig ruimte in je tas in en zo heb je altijd iets bij de hand in het geval van een hypoglykemie.

Op het strand is er altijd een plan B, je kunt ook even langs de ijscoman… 

Je snapt het wel, zwemmen met diabetes type 1 vraagt om een beetje aanpassing, maar na een paar dagen of sessies heeft je DT1 geen geheimen meer voor je, zelfs in het water! 

Onze aanbevelingen