Voor of tegen het vieren van je ‘diaversary’?

Datum
Delen

Als je diabetes hebt, is het vaak het moeilijkste om dit te accepteren. Enerzijds zijn er mensen die het ontkennen en diabetes als hun ergste vijand zien. Anderzijds zijn er mensen die eraan gewend geraakt zijn dat ze met diabetes leven en het als een dagelijkse metgezel zien. Voor deze mensen is het vieren van hun ‘diaversary de natuurlijkste zaak van de wereld – ‘Diaversary’ in het Engels – ofwel de verjaardag van hun diagnose! Of het nu met gebak is of door een verjaardagsfeest te organiseren, er bestaan talrijke manieren om deze mijlpaal te vieren.

‘diaversary’ wordt niet door iedereen op prijs gesteld.

Niet iedereen met diabetes type 1 is het eens over het principe van een ‘diaversary’. Terwijl sommigen, zoals Rémy, deze datum liever vergeten omdat deze nare herinneringen bij hen oproept, zijn anderen, zoals Betty, niet tegen een feestje op zich, maar geven zij liever om andere redenen een feest: “Ik accepteer volledig dat ik 27 jaar diabetes heb, maar het is nooit in me opgekomen om de datum van de diagnose van een ziekte te vieren. Aan de andere kant, als ik er ooit van mag genezen, dan geef ik een megafeest!”.

Sommige personen met diabetes type 1 geven toe dat ze de dag, de maand en zelfs het jaar van hun diagnose compleet vergeten zijn. In dat geval komt het concept ‘diaversary’ bij hen op wanneer ze posts van anderen op sociale media zien!

De diaversary ofwel positief denken over diabetes type 1

De ‘diaversary’ is voor sommigen een absurd idee, zoals voor Jean: “Ik denk elk jaar aan deze datum maar zonder ooit iets bijzonders te willen doen, maar in de toekomst misschien wel, waarom niet!”.

Voor anderen is dit de gelegenheid om zich een paar dagen wat minder strikt aan de dagelijkse regels te houden. Sonia bijvoorbeeld, doet niets half en viert haar ‘diaversary’ meerdere dagen: “Ik vier het elk jaar door een week vakantie te nemen en te genieten van onder meer brioche, smeerpasta en gebak. Mijn goede gewoontes moeten maar een weekje wachten.” Dat is pas een goed idee!

De ‘diaversary’ kan opgevat en gevoeld worden als een overwinning op het beheersen van een chronische ziekte, het kan het symbool worden van de acceptatie van diabetes type 1. Séverine, bij wie deze ziekte pas 7 maanden geleden is vastgesteld, plant de eerste verjaardag hiervan: “Ik denk dat ik dit voor mijn 1e jaar ga vieren, om een lange neus te maken naar deze plaaggeest van een ziekte die mij wel heeft veranderd maar niet heeft klein gekregen. Een kleine overwinning die je een dag tegelijk viert!”.

Personen met diabetes type 1 beleven hun ‘diaversary’ als een positief moment, dat wat vrolijkheid brengt in het leven met deze ziekte.

Een gelegenheid om aan jezelf te denken en uitdagingen aan te gaan

Bij verjaardagen horen cadeaus! Is dit niet de gelegenheid om je eens te laten verwennen? Doris krijgt die cadeaus van familie en vrienden: “Ik vier mijn diabetes elk jaar. Diabetes maakt deel uit van mijn dagelijks leven en aangezien het niet altijd gemakkelijk is om ermee om te gaan, geeft deze verjaardag me de kans om er positief over te denken. Dit jaar kreeg ik zelfs een cadeau van mijn broer: suikerklontjes en goodies!”.

Sommige ambassadeurs voor diabetes (diabetes advocates in het Engels) delen zelfs hun ‘diaversary’ met hun community’s op sociale media. Mathilde bijvoorbeeld. (De avonturen van Mathilde) Deze wereldreizigster maakte een rondreis door Maleisië, Singapore en Indonesië om haar ‘diaversary’ te vieren. Leuk toch?

Elise en Anne, de oprichtsters van Diab’Aide, hebben, voor de 20e en 22e verjaardag van hun diabetes type 1-diagnose, besloten om hun eerste marathon te lopen. Zij hebben voor deze gelegenheid het evenement ‘1 year = 1 km’ gecreëerd. Hun community was uitgenodigd om een uitdaging aan te gaan door deel te nemen aan een virtuele wedstrijd op 14 april 2019, de dag van de marathon van Parijs. De deelnemers moesten zich voor het Facebook-evenement inschrijven, op die dag 1 km hardlopen, wandelen, fietsen, zwemmen of ponyrijden, en dat bewijzen via een GPS-race-app. Leven met diabetes type 1 was geen voorwaarde voor deelname. Elke winnaar/winnares kreeg een medaille en een T-shirt.

Het hele Diabeloop-team wenst iedereen die met diabetes type 1 leeft een prettige ‘diaversary’!

Onze aanbevelingen