Diabetes type 1 in videogames

Datum
Delen

Speel je videogames? Ongetwijfeld. Ben je al eens een personage met DT1 in een videogame tegengekomen? Dat is minder zeker.

Voor veel mensen zijn deze personages al moeilijk te vinden in films en series maar buiten de mainstreammedia zijn ze nog zeldzamer.

Maar we gingen er toch naar op zoek, en vonden er een paar!

We Happy Few

We Happy Few is een dystopische actie-avonturen survival game in de ik-vorm die is uitgekomen in 2018, toen talrijke indiegames in dezelfde stijl populair waren. 

Het verhaal speelt zich af in een angstaanjagend Londen in het midden van de jaren 1960 na een alternatieve versie van de Tweede Wereldoorlog. Hierin komen afwisselend 3 personages voor, onder wie Ollie Starkey, die met diabetes type 1 leeft.

Het personage heeft een levensmeter en een uithoudingsvermogensmeter, en een slaapmeter en bloedsuikerspiegelmeter, die invloed hebben op de levensmeter1.

Om te voorkomen dat de levensmeter van Ollie te veel schokken te verduren krijgt, moet de bloedsuikerspiegel tussen 0,7 en 0,42 liggen en wordt deze dus waarschijnlijk in mmol/l gemeten.

Wanneer Ollie een hypoglykemie heeft, dalen zijn gezondheids- en uithoudingsvermogensmeter met 50%. Hij gaat dan de andere personages ook vaker beledigen en loopt het risico om in gevechten verwikkeld te raken.

Wanneer hij een hyperglykemie heeft, daalt zijn gezondheidsmeter om de 8 à 10 seconden met 1%.

Om weer voldoende suikers binnen te krijgen, kan Ollie verschillende voedingsmiddelen eten waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt, zoals:

Appel 0,01
Glucosespuit 0,4
Grapefruitsap 0,1
Honing 0,2
Grog van Ollie 0,1
Taart 0,7
Taartpunt 0,2
Aardappel 0,2
Rotte aardappel 0,15
Sandwich 0,1
Scotch 0,1
Yamswortel 0,1

Ook kan hij glucosespuiten maken met behulp van lege spuiten en honing. Hij spuit de honing dus rechtstreeks in zijn bloed, door zich in zijn onderarm te prikken, om zijn bloedsuikerspiegel te laten stijgen. Probeer wat hij doet, niet zelf thuis…

Om zijn bloedsuikerspiegel te laten dalen, injecteert Ollie een antidiabetesmiddel dat daadwerkelijk gebruikt werd bij de behandeling van diabetes in het tijdperk waarin de game zich afspeelt. Maar dit is een oraal geneesmiddel voor het behandelen van diabetes type 23,4, en in de jaren ’60 bestond insuline al! Als je toch een geneesmiddel op basis van kolen, bloemen en verrotte paddenstoelen (de ingrediënten van het geneesmiddel in de game) wilt vervaardigen, dan maar meteen het goede geneesmiddel…

Ook door te slapen daalt zijn bloedsuikerspiegel met 0,01 per uur.

Grappig in het spel is dat je een Sugar Daddy kunt winnen door Ollie zich voor een tiende keer met een glucosespuit te laten prikken5.

Kortom, diabetes type 1 is vrij goed geïntegreerd in deze game en de aanwezigheid ervan in een niet-educatieve game is zeldzaam genoeg om te worden benadrukt. Maar er zijn nog een paar dingen die niet kloppen.

Diabetes type 1 in retro gaming: Captain Novolin™

Als je van retro gaming houdt, ken je misschien wel Captain Novolin™, een platformgame die in 1992 op Super NES uitkwam en in de Verenigde Staten en Canada werd verkocht.

Deze game, die tussen een educatieve game over diabetes en een echte videogame in zit, werd gesponsord door een groot farmaceutisch concern dat marktleider is op het gebied van diabetes en is bedoeld om jonge kinderen hun diabetes te leren beheren. De game is uitgebracht op een Nintendo-terminal en niet op een pc zoals de meeste educatieve games en heeft ook een eigen doelstelling: de stad DesPins van buitenaardse wezens bevrijden, die de vorm van zoete voedingswaren hebben aangenomen en de burgemeester hebben ontvoerd.

Hierin komt dus een held met diabetes type 1 voor en deze game is ook buiten de DT1-gemeenschap bekend geworden als een van de slechtste games die ooit is gemaakt. Naast een held die doodgaat zodra hij een hypo of hyper heeft, is er sprake van een zeer slechte besturing en vijanden die moeilijk te doden of te vermijden zijn6.

Captain Novolin zit vol met medische adviezen maar ook met twijfelachtige grappen zoals de baas van de buitenaardse wezens die ‘Dikkertje’ heet.

In de game is niet altijd duidelijk wat je moet doen, zoals hier waar je niet goed begrijpt of je je bloedsuikerspiegel moet aangeven of de hoeveelheid te nemen suikerboost moet kiezen en waar uiteindelijk blijkt dat er een insuline-injectie klaar wordt gemaakt. Maar zonder getallen, dus zonder echt te weten welke hoeveelheid je injecteert, anders is het te gemakkelijk!

En om nog maar te zwijgen over de vertaling.

Ook geeft een personage ons “een sok” zonder uitleg. Het is niet duidelijk waarom je dit artikel krijgt.

Kortom, als je je wilt uitleven met een moeilijke game, probeer dan Captain Novolin™ uit. Anders is het misschien de moeite niet waard. 

DT1 in videogames is nog niet echt verspreid onder een breed publiek en dus stopt hier deze korte opsomming. Maar hopelijk kunnen we deze opsomming uitbreiden!

Bronnen

  1. https://www.youtube.com/watch?v=OXeZxs0qW3s 
  2. https://we-happy-few.fandom.com/wiki/Ollie_Starkey 
  3. http://courseware.cutm.ac.in/wp-content/uploads/2020/06/hypoglycemicagents-180116083814.pdf
  4. https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/phenformin
  5. https://www.trueachievements.com/a257387/sugar-daddy-achievement
  6. https://www.youtube.com/watch?v=_eNgRJ_QTBM 

Onze aanbevelingen