Kunst in de diabetes type 1-gemeenschap

Datum
Delen

De therapeutische rol van kunst

Kunst werkt als intermediair tussen jouw hersenen en wie je bent als persoon. Het werkt op het niveau van gedachten, van gevoel en gedrag. Door het maken van kunst beelden we onze emoties uit. Wanneer we kunst maken, stellen we ons minder defensief op en kan ons onderbewustzijn tevoorschijn komen. Kunst maken kan daadwerkelijk op allerlei manieren ons denken ondersteunen, zoals onze intuïtie stimuleren, schoonheid in ons leven brengen, ons helpen meer te begrijpen, onze verbeelding ontwikkelen en de communicatie met andere mensen.

“Beeldende therapie is een beroep in de geestelijke gezondheidszorg dat gebruik maakt van het creatieve proces van kunst maken om het fysieke, geestelijke en emotionele welzijn van mensen van alle leeftijden te verbeteren. Het is gebaseerd op de overtuiging dat het creatieve proces van artistieke zelfexpressie mensen helpt bij het oplossen van conflicten en problemen, ontwikkelen van interpersoonlijke vaardigheden, beheersen van gedrag, verminderen van stress, vergroten van zelfvertrouwen en zelfbewustzijn, en het verkrijgen van inzicht.” – The American Art Therapy Association

Het is normaal om naar de dokter te gaan als we ons niet goed voelen, maar het wordt nog steeds als gênant ervaren om naar de geestelijke gezondheidszorg te gaan als we het moeilijk hebben in het leven. Deze misvatting kan mensen ervan weerhouden de hulp te krijgen die ze nodig hebben. In therapie gaan is geen teken van ziekte of zwakte, maar wijst juist op kracht en overleven. 

Leven met diabetes geeft ons elke dag veel uitdagingen. Diabetes is vaak onvoorspelbaar en dat kan heel frustrerend zijn. Iedereen die diabetes heeft, weet dat het hebben van een chronische ziekte zowel de geestelijke als fysieke gezondheid aantast. Continu checken, testen, beoordelen, berekenen, bestuderen en oplossen van verschillende diabetes gerelateerde kwesties en nooit een vrije dag. Gevoelens van frustratie, uitputting en zelfs hopeloosheid kunnen zich opstapelen en, indien genegeerd, mogelijk leiden tot ernstiger geestelijke problemen. Het is geen geheim dat mensen met diabetes een groter risico lopen op depressie en suïcide dan de algemene bevolking. 

Voor veel mensen met diabetes is het moeilijk om over hun problemen te praten. Beeldvorming is dan een goed middel omdat woorden moeilijk te vinden zijn en ze soms nog moeilijker uit te spreken zijn wanneer je getraumatiseerd of overdonderd bent door een gebeurtenis zoals de diagnose diabetes. Wanneer je jezelf creatief kunt uiten, is de spanning eraf en in de kunstvorm kun je je probleem zien, je kunt je probleem aanraken, erover nadenken en manieren vinden om ermee om te gaan. De methode is anders, maar het doel is hetzelfde: een leven met meer voldoening.

Diabetes type 1 artiesten gemeenschap

Met de opkomst van vele geweldige artiesten die diabetes hebben, is diabetes een deel van de kunstwereld geworden. Deze artiesten streven ernaar om via hun creativiteit een verandering te bewerkstelligen voor de diabetes-gemeenschap. Ze zijn niet alleen inspirerend, motiverend en laten mensen met diabetes glimlachen, ze maken mensen ook meer bewust door het leven met diabetes op een originele, visuele manier uit te drukken. Zoals vaak gezegd wordt: “Een beeld zegt meer dan duizend woorden”.

Instagram @appletonpictures

Appleton is een kunstenaar en fotograaf uit de V.S. Hij heeft diabetes type 1 sinds 1977. Met zijn kunst wil Appleton mensen met diabetes laten zien dat ze niet alleen zijn, en ze inspireren om door te zetten. Hij maakt vaak straatkunst om het bewustzijn te verhogen door voorbijgangers te laten afvragen wat ze eigenlijk zien (je zou hem wel de ‘diabetes Banksy” kunnen noemen). In zijn werk gebruikt hij vaak de iconische 10 ml insulineflesjes, die hij heeft verzameld sinds zijn diagnose.

Instagram @missdiabetes

Janina is een illustrator uit Nieuw-Zeeland. Zij heeft diabetes type 1 sinds 1994. Ze maakt herkenbare stripverhalen over alle ups en downs van het leven met T1D. In haar werk vind je veel verwijzingen naar de popcultuur. Via haar kunst geeft Janina vaak commentaar op actuele gebeurtenissen in de gezondheid en politiek, met een focus op diabetes gerelateerde onderwerpen.

Instagram @thediabeticsurvivor

The Diabetic Survivor is een visuele vormgever uit de V.S. Hij heeft diabetes type 1 sinds 1997. Hij creëerde The Diabetic Survivor om mensen bewust te maken van diabetes door gebruik te maken van design om contact te leggen met mensen met diabetes, vragen te stellen en hen sterk te maken. Hij wil wat blijdschap en geluk geven aan de diabetes-gemeenschap door bepaalde aspecten van de “diabetes-wereld” aan te kaarten. In zijn diverse illustraties deelt hij interessante feiten uit de geschiedenis van diabetes in de serie “The Diabetes Time-Machine”.

Instagram @gina.pillina

Gina is een illustrator en designer uit Mexico. Ze studeerde grafische vormgeving en behaalde een master in 3D-animatie. Zij heeft diabetes type 1 sinds 2007. Ze wil zichzelf graag uitdrukken via haar personages. Gina Pillina is de grappige hoofdpersoon in haar stripverhalen. Gina wilde een personage met diabetes creëren die niet alleen geliefd zou zijn in de diabetes-gemeenschap, maar ook door mensen die niet bekend zijn met diabetes.

Instagram @diabetesbydesign

Alex is een digitale vormgever uit Schotland. Zij heeft diabetes type 1 sinds 2018. Ze creëert boeiende diabetes-bewustzijnsposters die alle aspecten van een leven met diabetes laten zien. Alex kreeg de gelegenheid om haar kunst te presenteren tijdens de “Diabetes by Design” tentoonstelling in Edinburgh. Ze heeft bewezen dat je de diagnose kunt omzetten in een spannend project.

Je vindt meer inspirerende diabeteskunst op Instagram door te zoeken naar de hashtags:

#diabetesart #diabetesartist #diabetesillustration #diabetesdoodles #diabetescartoons

Mijn kunstverhaal

Ik ben een Poolse artiest en illustrator woonachtig in België. Ik heb diabetes type 1 sinds 1995. Kunst heeft altijd een groot deel uitgemaakt van mijn leven. Schetsboeken waren mijn veilige plekje en het schildersdoek mijn biechthokje. Ik heb geleerd dat kunst helende krachten heeft en het heeft me door moeilijke tijden geholpen. Ik ben begonnen met het maken van diabeteskunst om de diabetes-gemeenschap te ondersteunen en mijn unieke kijk op een leven met deze chronische ziekte te tonen.

Instagram @typeone.bluesugarcube

Schets en ontdek. Teken wat je voelt, visualiseer je droom, schilder een hartverwarmende herinnering… Verken en ontdek jezelf met plezier. Maak contact met je binnenste en ontdek wie je werkelijk bent. Je kunstwerk hoeft geen hogere kunst te zijn. Wat belangrijk is, is hoe jij jezelf uitdrukt, hoe jij jouw kunst interpreteert, en hoe je verbindingen legt tussen jouw kunst en je innerlijke leven. We zijn allemaal op de een of andere manier kunstenaars.

Onze aanbevelingen