Purple Hearts: een film die ook gaat over leven met diabetes

Datum
Delen

Purple Hearts is een Netflix film die in juli 2022 is uitgebracht. De film is vernoemd naar de onderscheiding die Amerikaanse soldaten kunnen krijgen als ze gewond zijn geraakt of gedood bij gevechtshandelingen. In Purple Hearts speelt diabetes een belangrijke rol. Daarom hebben wij hem gekeken en we delen hier graag onze indrukken over deze Netflix film waarin diabetes een rol speelt. Maak je geen zorgen, we spoilen niets over de film.

Purple Hearts: het verhaal

Cassie (Sofia Carson) is zangeres, componiste, songwriter en serveerster in een bar waar ze af en toe zingt met haar band, The Loyals. Daarnaast heeft zij al 6 maanden diabetes type 1.

Luke (Nicholas Galitzine) is net bij de mariniers gegaan. En hij is een ex-verslaafde.

Ze ontmoeten elkaar in de bar waar Cassie werkt op een avond waarop het regiment van Luke feest komt vieren voordat hij naar Irak wordt uitgezonden.

Zij is vrijheidsgezind en feministe. Hij is conservatief en vertelt schunnige moppen. Het botert niet tussen hen.

Maar helaas komt Cassie, hoewel ze drie baantjes heeft, niet aan de 500 en nog wat dollar die ze nodig heeft om haar snelle en langzame insuline te vernieuwen en haar ziektekostenverzekering dekt deze kosten evenmin. Luke heeft ondertussen een schuld van 15.000 dollar bij zijn dealer.

Ondanks hun (grote!) verschillen besluiten Cassie en Luke om met elkaar te trouwen zodat Cassie gebruik kan maken van de ziektekostenverzekering van Luke en om de 2.000 dollar te krijgen die het leger aan getrouwde stellen geeft.

Purple Hearts en diabetes: hoe komt het in de film aan bod?

In Purple Hearts is diabetes echt een thema: we zien dat Cassie haar bloedsuikerspiegel met een glucosemeter meet na een alarm dat haar hieraan herinnert. Daarna injecteert ze insuline uit een flesje met een spuit. Later heeft ze een CGM en een  insulinepomp en je kunt haar de bijbehorende hulpstukken zien gebruiken. Je ziet ook dat ze een  hyperglykemie krijgt wanneer ze geen insuline heeft (het beeld wordt wazig, het geluid klinkt uit de verte en ze hijgt) en een  hypoglykemie als gevolg van veel stress, waarvoor ze glucosegel inneemt.

Hoewel het uitgangspunt van de film is dat de insuline van Cassie heel duur is en niet door haar ziektekostenverzekering wordt vergoed en dat ze gedwongen wordt tot een schijnhuwelijk, is deze film, meer dan andere films of series zoals  Grey’s Anatomy, iets terughoudender in zijn aanklacht. Je krijgt eerder een positief beeld van het leger en de Verenigde Staten. In Purple Hearts is diabetes eerder een storend element dat tot een gecompliceerde liefdesgeschiedenis tussen Cassie en Luke leidt. Desalniettemin is het goed om te zien dat Netflix diabetes met deze film, vrij realistisch, bij een breder publiek weer onder de aandacht brengt! 

Extra: de originele soundtrack van de film

Onze aanbevelingen