Purple Hearts: diabetes type 1 neemt een centrale plaats in

Datum
Delen

Purple Hearts (de originele versie heet ook Purple Hearts, als verwijzing naar de onderscheiding voor soldaten die in het gevecht gewond zijn geraakt) is een Netflix-film die in juli 2022 is uitgebracht. En natuurlijk hebben wij deze film gezien om onze indrukken met jou te delen! 

Maak je niet druk, we spoilen niets over de film. 

Purple Hearts: waar gaat het verhaal over?

Cassie (Sofia Carson) is zangeres, componiste, songwriter en serveerster in een bar waar ze af en toe zingt met haar band, The Loyals. Daarnaast heeft zij al 6 maanden diabetes type 1.

Luke (Nicholas Galitzine) is net bij de marine gegaan. En hij is een ex-verslaafde.

Ze ontmoeten elkaar in de bar waar Cassie werkt op een avond waarop het regiment van Luke feest komt vieren voordat hij naar Irak wordt uitgezonden.

Zij is vrijheidsgezind en feministe. Hij is conservatief en vertelt schunnige moppen. Het botert niet tussen hen.

Maar helaas komt Cassie, hoewel ze drie baantjes heeft, niet aan de 500 en nog wat dollar die ze nodig heeft om haar snelle en langzame insuline te vernieuwen en haar ziektekostenverzekering dekt deze kosten evenmin. Luke daarentegen heeft een schuld van 15.000 dollar bij zijn dealer.

Ondanks hun (grote!) verschillen besluiten Cassie en Luke om met elkaar te trouwen zodat Cassie gebruik kan maken van de ziektekostenverzekering van Luke en om de 2.000 dollar te krijgen die het leger aan getrouwde stellen geeft.

En hoe komt het onderwerp diabetes in deze film aan bod?

In Purple Hearts is diabetes echt een thema: We zien dat Cassie haar bloedsuikerspiegel met een glucosemeter meet na een alarm dat haar hieraan herinnert. Daarna injecteert ze insuline uit een flesje met een spuit. Later heeft ze een CGM en een  insulinepomp en je kunt haar de bijbehorende hulpstukken zien gebruiken. Je ziet ook dat ze een  hyperglykemie krijgt wanneer ze geen insuline heeft (het beeld wordt wazig, het geluid klinkt uit de verte en ze hijgt) en een  hypoglykemie als gevolg van veel stress, waarvoor ze glucosegel inneemt.

Hoewel het uitgangspunt van de film is dat de insuline van Cassie heel duur is en niet door haar ziektekostenverzekering wordt vergoed en dat ze gedwongen wordt tot een schijnhuwelijk, is deze film, meer dan andere media zoals  Grey’s Anatomy, iets terughoudender in zijn aanklacht en krijg je eerder een positief beeld van het leger en de Verenigde Staten. Diabetes lijkt in deze film eerder een storend element dat tot een gecompliceerde liefdesgeschiedenis tussen Cassie en Luke leidt.

Extra: de originele soundtrack van de film

Meer over dit onderwerp

Onze aanbevelingen