Diabetes en cocktails: met of zonder alcohol?

Datum
Delen

Wanneer je diabetes hebt en een cocktail wilt drinken, heb je vaak de indruk dat je een vergelijking met twee onbekende variabelen moet oplossen: aan de ene kant is er de alcohol die een hypoglykemisch effect heeft en aan de andere kant zijn er de vruchtensappen en siropen die rijk aan koolhydraten zijn. Je hebt gelijk, het is niet altijd gemakkelijk om eruit te komen. 

De huidige trend “alcohol- en suikervrij” kan de dingen wat eenvoudiger maken. Hoewel… 

We helpen je met ontcijferen.

Alcohol en suiker: overzicht 

De cocktailkaarten zijn zeer vaak om van te watertanden. Of je nu een klassiek of origineel recept hebt, dankzij de veelheid aan kleuren en verleidelijke presentaties krijg je echt zin om een cocktail te drinken. 

Hoewel het om cocktails gaat, blijft het ABC van het leven met diabetes hetzelfde. Alcohol heeft een hypoglykemisch effect. Maak waaruit bestaan cocktails dan nog meer behalve alcohol? Suiker! De verschillende siropen, vruchtensappen e.d. Je moet met alles rekening houden bij de berekening van je bolus voor het voorkomen van aanzienlijke schommelingen in de bloedsuikerspiegel. 

Cosmopolitan, Margarita, Sex on the beach, Mojito… Hoeveel koolhydraten bevatten de beroemdste cocktails? Hier is een klein overzicht om meer inzicht te krijgen! 

Tequila sunrise 19 gr. per 100 ml
Long island 18 gr. per 100 ml
Mojito 17 gr. per 100 ml
Pina colada 15 gr. per 100 ml
Sex on the beach 14 gr. per 100 ml
Cuba libre 11 gr. per 100 ml
Gin fizz 11 gr. per 100 ml
Kamikaze 10 gr. per 100 ml
Cosmopolitan 9 gr. per 100 ml
Planter punch 9 gr. per 100 ml
Margarita 6 gr. per 100 ml
Bloody mary 5 gr. per 100 ml

Let op: hierbij zijn de eventuele lekkernijen die ter versiering kunnen worden toegevoegd, niet meegeteld. ?

Natuurlijk drink je deze cocktails met mate. En vergeet niet om na elk glas alcohol een glas water te drinken om het uitdrogende effect te voorkomen (de ijsblokjes opeten werkt ook).

Zijn er alcoholvrije cocktails die ook suikervrij zijn? Ja, die bestaan! 

En dat is zelfs trendy! 

Alcoholvrije cocktails op basis van vruchtensappen kunnen net zo verleidelijk zijn als hun alcoholhoudende equivalenten. Je hoeft alleen maar de volgende hoeveelheden koolhydraten te onthouden:

Appelsap 10 gr. per 100 ml
Sinaasappelsap 9,6 gr. per 100 ml
Muntsiroop 77 gr. per 100 ml
Grenadinesiroop 76 gr. per 100 ml
Agavesiroop 76 gr. per 100 ml

Daarentegen is het soms moeilijk kiezen als je geen zin in alcohol en geen zin in suiker hebt. Behalve de gewone koffie, (kruiden)thee en glaasjes mineraalwater lijken er weinig verleidelijke drankjes te zijn. Maar dat komt omdat je ze (nog) niet kent!

De meeste grote limonade- en siroopmerken hebben nu een zero sugar assortiment (op basis van aspartaam of stevia). Dit gebruiken in plaats van de gewone limonades en siropen kan een idee zijn om minder koolhydraatrijke cocktails te maken.

Of het nu om bekende producten gaat (honing, agavesiroop, ahornsiroop en kokossuiker) of zeer originele producten (rijstsiroop, xylitol en rapadura), er zijn talrijke natuurlijke alternatieven voor suiker. Zoals stevia. Om dit te doseren, deel je de hoeveelheid suiker door 2 om de hoeveelheid stevia voor een vergelijkbare smaak te krijgen. Als in een recept 50 gram suiker staat vermeld, voeg je slechts 25 gram stevia toe.

Opgemerkt moet worden dat er in de grote steden bars zijn die diverse alcoholvrije en steeds vaker ook suikervrije cocktails serveren. En weet je wat? Deze cocktails doen zeker niet onder voor de traditionele mojito’s en pina colada’s.

Receptidee 0 alcohol en 0 suiker

IJsthee citroen / munt

Voor 4 personen 

Ingrediënten

  • 6 eetlepels citroenthee
  • 1 bosje munt
  • 1 citroen
  • 80 cl water

Stappen

  1. Laat de thee en de muntblaadjes 1 uur lang (of langer als je van wat sterkere thee houdt) in koud water trekken. Roer regelmatig.
  2. Zeef de gehele bereiding door een puntzeef en voeg naar smaak de citroensap en zelfs citroenschijfjes toe.
  3. Laat het meerdere uren in de koelkast afkoelen totdat het naar jouw smaak koel genoeg is.

Smakelijk drinken!

Onze aanbevelingen