Drie profielen om feestmomenten met diabetes met insuline te beheren

Datum
Delen

Een maaltijd of feestavond beheren als je diabetes met insulinebehandeling hebt, kan een moeilijke opgave zijn!

Er zijn mensen die even willen vergeten dat ze diabetes met insulinebehandeling hebben (insulineafhankelijke of niet-insuline-afhankelijke diabetes) en mensen die, wat er ook gebeurt, niet van de regels afwijken, hun bloedsuikerspiegel nauwkeurig controleren en graag een microbolus toepassen, en mensen die ertussenin staan en een paar uitzonderingen maken. 

Dus of je nu relaxt, evenwichtig of een pietje-precies bent … Wij hebben drie hoofdprofielen geïdentificeerd. En welk past bij jou? 

De relaxte persoonlijkheid: “Je diabetes op een feestdag beheren? We zien het morgen wel. Deze ongenode gast hoort er niet bij!

Voor sommigen blijft een feestavond iets uitzonderlijks.Als je dan niet durft om je te amuseren en alles wat te laten gaan, wanneer kan het dan wel? 

Anna is liever voorbereid: zij maakt een maximale dosis insuline klaar vlak voordat het feest begint.De apparaten voor diabetesbeheer blijven de hele maaltijd opgeborgen en komen pas na het genieten tevoorschijn als ze een correctie moet aanbrengen. Genieten ja, maar zonder jezelf in gevaar te brengen!

Nathanaëlle is wat minder radicaal: ze vergeet gewoon om haar bloedsuikerspiegel tijdens een feestelijke gelegenheid te meten.Daarentegen spuit ze zich de hele dag en/of avond lang kleine hoeveelheden insuline in om (grote) hyperglykemische pieken te voorkomen die moeilijker te corrigeren zijn.

Sandrine gaat op een wel heel bijzondere manier met haar bolus om. Om deze te berekenen, telt zij vooral de hoeveelheid genuttigde alcohol en veel minder de ingenomen suikers. We wijzen erop dat alcohol een bloedsuikerverlagend effect heeft. Origineel toch?

En tot slot is er Mathieu die toegeeft dat hij weleens vergeten is om zichzelf tijdens een feestavond insuline toe te dienen. Hij besefte het omdat hij ’s nachts erge dorst kreeg. Dat zal hem niet meer gebeuren!

De pietjes-precies,tot op de gram nauwkeurig!

Andere personen die met diabetes met insuline leven, wijken niet van de regels af, zelfs niet op een feestdag! Ze blijven hun bloedsuikerspiegel in alle omstandigheden strikt beheren. Er wordt niets vergeten: de langzame suikers bij een stukje brood met foie gras, kastanjes bij de kalkoen, de saus die met bloem is gebonden, het rozijnenbrood bij de kaas en de kerststam. Geen grammetje koolhydraten ontsnapt eraan! 

Leve de functionele insulinetherapie!”, zal Caroline tegen ons zeggen. En dat terwijl Lina en Arnaud bezeten zijn van hun bloedsuikerspiegelcontrole en de bolus en zelfs de microbolus! Hun filosofie is eenvoudig: jezelf een pleziertje gunnen, ja!Maar het is nog beter wanneer er geen sprake is van een hypoglykemie of hyperglykemie die de pret bederft!

Voor de evenwichtigen onder ons: geniet met mate

Voor sommige personen die wij hebben geïnterviewd, is alles een kwestie van evenwicht. Ze proberen een middenweg te vinden tussen plezier op een feest en een goede bloedsuikerspiegel. 

Clara is zich er heel erg bewust van dat hypers (bijna) niet te voorkomen zijn op zulke momenten, maar dat belet haar niet om alles in goede banen te leiden terwijl de uren verstrijken.

Jean-Baptiste kiest ervoor om zich niets te ontzeggen. Om een jojo-effect te voorkomen, drinkt hij geen alcohol.

Ook Blandine ontzegt zich niets. Zij stelt een grens voor haarzelf in om niet te veel te eten. Hierdoor is de impact niet al te groot. Volgens haar betekent genieten van de feestdagen nog niet dat de insulinekraan helemaal openstaat! 

Bruno op zijn beurt past zich aan. Wat vaker de bloedsuikerspiegel controleren, wat meer bolus dan normaal en dan is er niets aan de hand! De volgende ochtend kraait er (bijna) geen haan naar.

Dit is ook de techniek van sommige ouders, zoals Alix, die de diabetes type 1 van hun kind beheren, zodat het volop in alle onschuld kan genieten van de cadeautjes onder de kerstboom. De verbonden technologieën zijn een enorme hulp voor het uitvoeren van regelmatige controles zonder het uitpakken van de cadeaus te onderbreken!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, er bestaat geen goede of slechte manier om hiermee om te gaan. Het belangrijkste is om je eigen weg te vinden zodat je leuke momenten kunt beleven en van de feestdagen kunt genieten. 

Probeer niet te veel druk erop te zetten, want de feestdagen met uitgebreid eten komen slechts een paar dagen per jaar voor. Dus ook al is de hyperglykemie van de partij, dan komt alles weer goed in de komende dagen! 

Onze aanbevelingen