Diabetes type 1: Junkfood, fastfood, alles kan!

Datum
Delen

Cheeseburger, pizza of panini … soms valt het niet mee om het regressieve koolhydraat- en vetrijke junkfood te weerstaan. Maar hoe ga je om met fastfood als je diabetes type 1 hebt? Door te weten wat je moet doen om met name de effecten van vet te beheersen. 

Diabetes en fastfood: af en toe genieten

Wat op laatdunkende wijze junkfood (junk=troep) wordt genoemd, is voedsel dat rijk is aan koolhydraten, zout, suiker en vetten, en meestal arm aan vezels (hamburger, kebab, pizza, taco’s …). We gaan niet liegen, het is niet ideaal voor de slanke lijn. Maar zo af en toe eten in een fastfoodtent is wel mogelijk!

De overdaad beperken

Sommige fastfoodketens doen inmiddels hun best om meer evenwichtige menukeuzes te bieden. Salades, rauwkost of fruit … dit is de allerbeste keuze voor jou.

Als je kiest voor een broodje (bagnat broodje, hamburger, kebab …), ga dan ook voor de rauwkost, kies zo mogelijk volkoren brood en wees voorzichtig met sauzen! Ter info, een eetlepel ketchup bevat ongeveer een suikerklontje, en een eetlepel mayo bevat 57 calorieën. Let op met verleidelijke aanbiedingen (XL-menu’s, 2 voor de prijs van 1, reusachtige portie …) die natuurlijk veel te zwaar wegen op de weegschaal. 

Voor diegenen die het zo gezond mogelijk willen houden:

  • Vraag gerust om een gepersonaliseerde maaltijd: zonder saus, minder kaas of meer rauwkost. Meestal is dat geen probleem als het gerecht op bestelling wordt bereid. 
  • Snijd door de helft: neem maar de helft van het brood voor minder koolhydraten, neem pizza’s met een dunne bodem en laat de korst liggen.
  • Als je de voedingswaarden kent van de gerechten: vergelijk ze! Je zult soms verbaasd staan dat sommige salades meer vet, suiker en zout bevatten dan een klassieke hamburger met mosterd. Dat is de schuld van saus en dressing!

Diabetes en junkfood: Over vet

Goed te weten: Vet vertraagt de opname van insuline, wat kan leiden tot een onmiddellijk risico op hypoglykemie, gevolgd door een vertraagde stijging van de bloedsuikerspiegel. Koolhydraat- en vetrijke maaltijden (pasta met saus, pizza met kaas, burger met friet) blijven lastig te beheren. Een latere injectie of bolus, of een verlengde bolus instellen op de pomp kan dit effect iets verzachten. Praat erover met je arts om de beste strategie te bepalen. Totdat de effecten van dergelijke maaltijden op de bloedsuiker en de juiste behandelingsaanpassingen bekend zijn, is het aan te raden ze rond het middaguur te nemen. Zo voorkom je de effecten van te sterke bloedsuikerschommelingen ‘s nachts.

Hoofdrekenen

Er zijn twee strategieën mogelijk: 

– een gelijkwaardigheidsschaal aanhouden tussen een gewone maaltijd en een “junkfood”-maaltijd, d.w.z. hetzelfde aantal koolhydraten op je bord. Als je gemiddeld per maaltijd 70 g koolhydraten inneemt, kies dan voor een vergelijkbare optie (2 stukken pizza, een sandwich met 100 g brood en een stuk fruit …),

– jezelf verwennen en je bolus aanpassen.

Veel fastfoodrestaurants geven inmiddels de voedingswaarde van hun producten weer. Een paar voorbeelden: 

6 kipnuggets 16 g 1 portie kebab 60 g
1 punt medium pizza 25 g 1 kleine portie friet 30 g
1 taco 30 g 1 gemiddelde portie friet 40 g
1 burrito 40 g 1 grote portie friet 60 g
1 hamburger 30 g 1 ijshoorntje 22 g
1 dubbele burger  40 g 1 vruchtenyoghurt 30 g
1 hotdog 45 g 1 ijscoupe met chocoladesaus 50 g
1 panini 55 g 1 aardbeienmilkshake 50 g

Meer over dit onderwerp

Onze aanbevelingen