Een hamburger? Een frikandel? Diabetes type 1 en fastfood, kan dat?

Datum
Delen

Een cheeseburger, pizza of panini? Soms valt het niet mee om fastfood met zijn snelle koolhydraten en ongezonde vetten te weerstaan. De verleiding van de snackbar is afentoe gewoon te groot en daarom een artikel over diabetes type 1 en fastfood. Kan dat, en zo ja, hoe dan? Vooral door te weten wat je moet doen om de effecten van de vetten te beheersen. 

Diabetes en fastfood: af en toe genieten

Wat op laatdunkende wijze fast- of junkfood (junk=troep) wordt genoemd, is voedsel dat rijk is aan koolhydraten, zout, suiker en vetten en meestal arm aan vezels (denk aan een frietje met mayo, een patatje oorlog, een quarter-pounder of frikandel). We kunnen niet ontkennen dat het niet ideaal is voor de lijn maar ook als je diabetes type 1 hebt, kan een frietje, kroket of kaassoufflé afentoe best!

Nooit teveel 

Sommige fastfoodketens doen inmiddels hun best om meer evenwichtige keuzes op het menu te bieden. Salades, rauwkost en fruit zijn natuurlijk de meeste verstandige keuze.

Als je kiest voor iets op een broodje (bijvoorbeeld een hamburger of shoarma), doe er dan ook wat rauwkost op. Of kies, indien mogelijk, voor een volkorenbolletje. Wees altijd voorzichtig met de sauzen! Ter info: één eetlepel ketchup bevat ongeveer één suikerklontje en een eetlepel mayo bevat 57 calorieën. Vermijd ook verleidelijke aanbiedingen als XL-menu’s, 2-voor-de-prijs-van-1 of extra suggesties die een medewerker of beeldscherm je doet. Bij diabetes type 1 en fastfood moet je extra discipline hebben!

Voor degenen die het zo gezond mogelijk willen houden:

  • Vraag gerust om een gepersonaliseerde maaltijd: zonder saus, minder kaas of meer rauwkost. Als het gerecht op bestelling wordt bereid is dat meestal geen probleem. 
  • Eet niet alles op! Je kan een hamburger of kroket voor de helft opeten … en als je bijvoorbeeld minder koolhydraten wilt eten, laat dan de bovenkant van je hamburgerbroodje liggen of de korsten van je pizza. 
  • Vergelijk de voedingswaarden van fastfood! Je zult soms verbaasd zijn dat sommige salades meer vet, suiker en zout bevatten dan een hamburger met een plakje kaas. Dat ligt dan meestal aan de dressing!

Diabetes en fastfood: over vet

Het is goed om te weten dat vet de opname van insuline vertraagt. Dit kan leiden tot een onmiddellijk risico op hypoglykemie, gevolgd door een vertraagde stijging van je bloedsuikerspiegel. Dit is belangrijk om te weten bij diabetes en fastfood!  Koolhydraat- en vetrijke maaltijden (pasta met saus, pizza met kaas of een hamburger met friet) zijn altijd lastig te beheren. Een latere injectie of bolus of een verlengde bolus instellen op je pomp kan het effect iets verzachten. Praat erover met je huisarts om de beste strategie te bepalen. Totdat de effecten van dergelijke maaltijden op je bloedsuiker en de juiste behandelingsaanpassingen bekend zijn, is het aan te raden rond het middaguur een snack te nemen. Zo voorkom je de effecten van te sterke bloedsuikerschommelingen ‘s nachts.

Hoofdrekenen

Bij diabetes type 1 en fastfood zijn er twee strategieën mogelijk: 

– ‘spiegelen’ tussen een gewone maaltijd en een junkfood-maaltijd, d.w.z. zorg dat je hetzelfde aantal koolhydraten op je bord krijgt. Als je gemiddeld per maaltijd 70 g koolhydraten inneemt, kies dan voor een vergelijkbare snack bijvoorbeeld twee pizzapunten of een broodje van 100 g met een stuk fruit etc.

– jezelf verwennen en je bolus aanpassen.

Veel fastfoodgeven inmiddels de voedingswaarde van hun producten weer. Een paar voorbeelden: 

6 kipnuggets 16 g 1 portie kebab 60 g
1 punt medium pizza 25 g 1 kleine portie friet 30 g
1 taco 30 g 1 gemiddelde portie friet 40 g
1 burrito 40 g 1 grote portie friet 60 g
1 hamburger 30 g 1 ijshoorntje 22 g
1 dubbele burger  40 g 1 vruchtenyoghurt 30 g
1 hotdog 45 g 1 ijscoupe met chocoladesaus 50 g
1 panini 55 g 1 aardbeienmilkshake 50 g

Onze aanbevelingen